Het Friesch Dagblad moet verder met een kleinere redactie

Het Friesch Dagblad moet verder met een kleinere redactie

De afgelopen jaren daalde het aantal abonnees van het Friesch Dagblad. In combinatie met stijgende kosten voor het drukken en de distributie van de krant en de toenemende loonkosten, is verlegging van de koers noodzakelijk. De redactie krimpt van 27 naar 11 fte, maar kan zich straks volledig concentreren op eigen zogenoemde ‘signatuurverhalen’: verhalen die de christelijke en regionale identiteit van de krant bevestigen.

Voor het overige regionale, nationale en internationale nieuws gaat de redactie straks meer dan nu gebruik maken van kopij die binnen Mediahuis beschikbaar is. Voor nationaal en internationaal nieuws kan gebruik worden gemaakt van onder meer NRC en De Telegraaf, voor regionaal nieuws wordt de samenwerking met de Leeuwarder Courant versterkt.

Samenwerking

Hoofdredacteur Ria Kraa zegt dat de ingreep noodzakelijk is nu het aantal abonnees nog zo’n achtduizend bedraagt en die daling onvoldoende wordt gecompenseerd door aanwas van digitale abonnementen. “Voor de redactie is het een pittige verandering die zeer doet. Maar we zijn een bedrijf en horen zwarte cijfers te schrijven. Daarom gaan we voor een deel van het journalistieke werk meer de samenwerking zoeken met collega’s binnen Mediahuis Noord. We hebben de afgelopen maanden een proef gedaan met de uitwisseling van sportkopij en ik ben heel blij met hoe dat uitwerkt.”

Bang dat het Friesch Dagblad hiermee te veel opgeeft van de eigen identiteit is Kraa niet. Lezers zullen het Friesch Dagblad blijven herkennen als hun krant: een regionale insteek, met veel aandacht voor levensbeschouwing en kerkelijke ontwikkelingen, vooral in Fryslân. “De krant houdt haar karakter en toon. De vormgeving, de columnisten en recensenten: dat blijft allemaal. En bovenal houden we een redactie die goed weet welke keuzes te maken over wat we zelf schrijven en wat we overnemen van andere titels. Dat laatste doen we al geregeld met verhalen van NRC, De Telegraaf en ook Reformatorisch Dagblad.”

Vereniging

Het Friesch Dagblad is in 1903 opgericht door de Vereniging Friesch Dagblad. Deze vereniging heeft enkele honderden leden en ondersteunt de krant nog steeds vanaf de zijlijn. In 2013 heeft de vereniging de exploitatie van de krant ondergebracht bij NDC Mediagroep, sinds eind 2020 onderdeel van Mediahuis. In 2021 werd de vormgeving van de krant geheel vernieuwd.