Margriet wordt 85

Margriet wordt 85

Magazine Margriet bestaat 85 jaar. Het magazinemerk viert deze mijlpaal in september met een dik jubileumnummer, met onder andere de winactie ‘Margriet viert 85 dagen feest’ en een exclusief katern met Oma Duck als gasthoofdredacteur.

Op 30 september 1938 rolde de eerste Margriet van de persen. In een paar decennia groeide het weekblad uit tot een van de grootste vrouwenbladen van Nederland, wat het nog steeds is. ‘Dat zorgt ervoor dat Margriet grote maatschappelijke impact kan maken’, aldus Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen. ‘Zo droeg Margriet halverwege de vorige eeuw bij aan de vrouwenemancipatie door vrouwen te informeren over de mogelijkheden van betaalde arbeid, anticonceptie en kinderopvang. En vandaag de dag door zich in te zetten tegen leeftijdsdiscriminatie en de wijze waarop oudere vrouwen veelal worden geportretteerd.’ De maatschappelijke rol van Margriet is terug te zien in het digitale Margriet Museum, dat vanaf 27 september de digitale deuren opent.

Oma Duck als gasthoofdredacteur

In Margriets jubileumnummer komt een speciaal katern met Oma Duck als gasthoofdredacteur. Oma Duck viert in dezelfde week haar 80ste verjaardag. In de strip wordt oma uitgenodigd op de redactie van haar favoriete tijdschrift Madelief, waar ze erachter komt dat de hele redactie is uitgeschakeld door voedselvergiftiging. Ze besluit al haar vriendinnen op te trommelen om de jubileumuitgave af te maken, zodat die alsnog kan uitkomen.

Taarten van Rudolph

Om het jubileum verder te vieren geeft Margriet vanaf 27 september 85 dagen lang elke dag een prijs weg. Omdat bij een verjaardag taart hoort, schreef Margriet eerder dit jaar de wedstrijd ‘wie bakt Margriets jubileumtaart?’ uit onder haar lezeressen. Uit honderden inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van meesterbakker Rudolph van Veen, vijf finalisten. De winnende taarten worden met het recept gepubliceerd in Margriets jubileumeditie.