Uniek digitaal proefschrift biedt onderzoeker inzicht in interesse lezer

Uniek digitaal proefschrift biedt onderzoeker inzicht in interesse lezer


In het proefschrift beschrijft Den Heijer hoe campussen kunnen uitgroeien naar duurzame kennissteden, waar wonen, werken en studeren hand in hand gaan. De aanbevelingen worden gestaafd door tien jaar onderzoek naar campusmanagement bij veertien Nederlandse universiteitscampussen.

De auteur wilde vanaf het begin dat het onderzoek niet alleen in boekvorm, maar ook digitaal, in de vorm van een ebook zou verschijnen. Het maken van de digitale versie vormde een flinke uitdaging gezien de grafische complexiteit van het boek; bovendien was het de bedoeling dat het ebook meer zou worden dan alleen maar een elektronische vorm van het boek. 'Gewone' conversie zou daarom niet volstaan.

Het resulterende ebook, dat in de ePub standaard is opgesteld, biedt een aantal noviteiten. Zo kan de lezer inzoomen op complexe figuren. Deze figuren zijn als pdf ingebed in het ebook bestand. Ook bevat ieder hoofdstuk links naar extra materiaal, dat aangeboden wordt op managingtheuniversitycampus.nl.

"Deze uitgaande links worden via een zogenaamde redirect service gekoppeld aan de website", legt Wiebe de Jager van uitgeverij Eburon uit. "Het is daardoor precies te meten hoe vaak elke link wordt aangeklikt. Dat biedt een onderzoeker unieke mogelijkheden; je kunt immers precies zien waar de aandacht van een geïnteresseerde lezer naar uitgaat en daar met vervolgonderzoek rekening mee houden."

Het boek is vanaf vandaag te verkrijgen voor € 49,-. De ebook editie (geoptimaliseerd voor iPad) gaat € 29,- kosten en is onder andere te downloaden via de iBookstore van Apple. Boek en ebook zijn te bestellen via www.managingtheuniversitycampus.nl