Onderzoek: Android groeit ook in Nederland

Onderzoek: Android groeit ook in Nederland
Dit tegenover 21% van de respondenten met een iPhone op iOs, 17% gebruikt WindowsMobile, 16% BlackBerry en 13% Symbian.

Android-gebruiker meest tevreden, Symbian-gebruiker minst tevreden
Android-bezitters blijken het meest tevreden over hun huidige toestel. 95% geeft aan blij te zijn met met hun huidige smartphone, welke draait op het populaire besturingssysteem. Kort daarop volgt iOs (94%) en BlackBerry (93%). Het minst tevreden zijn Symbian-gebruikers. 21% van hen is niet tevreden met de huidige smartphone die draait op dat systeem. Waarom men niet tevreden is met het huidige toestel blijkt voor iPhone- en BlackBerry-gebruikers met name te liggen aan de snel leeglopende batterij (54% om 58%). Opvallend is dat van de minder tevreden smartphone-bezitters de iPhone-bezitter het minst geneigd is over te stappen naar Android. Iets meer dan de helft van hen overweegt een Android gestuurd toestel aan te schaffen. Symbian- en WindowsMobile-bezitters zijn het meest geneigd bij hun volgende aankoop een Android toestel aan te schaffen (88% om 81%).

Minder dan helft gedownloade apps gebruikt
De iOs-gebruiker download de meeste applicaties (apps) van alle smartphone-bezitters. Gemiddeld bezitten zij 49 apps waarvan zij er 24 gebruiken. Android-gebruikers komen op een tweede plek met 26 apps, waarvan zij er maar 12 regelmatig gebruiken. WindowsMobile-gebruikers hebben de minste apps op hun smartphone geïnstalleerd; zij hebben gemiddeld 7 apps waarvan zij er 4 regelmatig gebruiken. Social media apps worden het meest gebruikt, gevolgd door nieuws apps en apps voor gratis communicatie, zoals WhatsApp en Ping!.

Ipad voor internet Android-tablet voor luisteren muziek
17% van de Nederlandse smartphone-bezitters bezit ook een tablet (binnen het gezin). Een kwart van hen denkt er over binnenkort een tablet aan te schaffen. Daarvan lijken iPhone bezitters echte iPad-fans, 85% van de iPhone-bezitters die een tablet heeft, heeft een iPad. Android-bezitters zitten nog in tweestrijd, 41% van Android-gebruikers die ook een tablet hebben kiezen een Android gestuurde tablet en precies datzelfde percentage bezit een iPad. Het meest gebruikte onderdeel op de tablet is internet en e-mail (155 minuten per maand). De iPad-fans gebruiken internet met bijna 200 minuten per maand meer dan gemiddeld. Naast internet wordt de tablet ook gebruikt voor het luisteren van muziek. De functionaliteit wordt bovengemiddeld op de Android gestuurde tablets gebruikt (153 minuten per maand).