OB Deventer wint Award Digitale Bibliotheek van het Jaar 2011

OB Deventer wint Award Digitale Bibliotheek van het Jaar 2011


Er werden dit jaar drie instellingen genomineerd voor de prijs: Openbare Bibliotheek Enschede, Openbare Bibliotheek Deventer en de Centrale Medische Bibliotheek van het UMCG in Groningen. Volgens het juryrapport is de Digitale Bibliotheek van het Jaar een 'actieve bibliotheek, die verandert, investeert in het meewerken aan landelijke vernieuwing, maar ook kiest voor samenwerking.' De jury heeft daarom OB Deventer uitgeroepen tot Digitale Bibliotheek van het Jaar 2011.

Uit het juryrapport: "OB Deventer is bekend van de introductie van de white label website, maar trekt digitale innovatie aanzienlijk breder dan die site. De bibliotheek heeft een mooie wiki opgezet die actief wordt bijgehouden en die verwijst naar collecties in de dossiers en digitale bestanden. Deventer durft ook het experiment aan te gaan rondom serious gaming, waarmee vorig jaar een prijs mee is gewonnen. Ook samenwerking met een partner als boekenliefde wordt niet geschuwd en uit de projectplannen van OB Deventer blijkt dat een aantal initiatieven bij voorkeur op een hoger en landelijk niveau worden uitgerold. We zeiden het al, geen enkele bibliotheek is ideaal op dit moment, zo kan ook Deventer nog wat verbeteren aan de zichtbaarheid van sociale media en er wordt nog niet actief geblogd."

De Publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar Openbare Bibliotheek Enschede met 53 procent van de uitgebrachte stemmen. Er werden bijna 900 stemmen uitgebracht. In 2010 ging de Award Digitale Bibliotheek van het Jaar naar de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag.