Expertpanel - Jan Willem de Koning: Apps? Blijven trainen!

Expertpanel - Jan Willem de Koning: Apps? Blijven trainen!


Bij de ontwikkeling van apps zie je iets vergelijkbaars. We zijn allemaal enthousiast over de mogelijkheden die mobiele platforms, en tablets in het bijzonder, bieden. Maar ja, het is wel nieuw. Dus voordat het beklijft, moeten we wel die 10.000 foutslagen achter de rug hebben. Zowel lezers, adverteerders als uitgevers moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden en onmogelijkheden. Vergelijk de ontwikkeling van websites in het recente verleden daar maar eens mee; wat een ongelofelijk lelijke en vooral onnavigeerbare sites waren er in het begin. En kijk nu, het lijkt allemaal behoorlijk op elkaar; we hebben de afgelopen tien jaar met (ruim) 15.000 misslagen geleerd hoe het werkt. Misschien gaat dat met apps wel sneller, alle ontwikkelingen gaan immers sneller tegenwoordig. Maar ik zou er niet op rekenen.

Het aardige is dat we die 10.000 mis-slagen in de content backoffice al hebben gemaakt. Voor mijn content management organisatie is een app eigenlijk business as usual. Ik overdrijf het een beetje, maar het is niet ver van de waarheid. In de begintijd van Internet hebben we geleerd dat het single source denken en het gebruik van open standaards als XML, in het begin even lastig is, maar daarna vernieuwing kan versnellen. Dus toen eind 2009 de vraag naar e-books en apps echt stormachtig werd, konden wij vanuit de content backoffice bij Sdu eigenlijk vrij makkelijk de vereiste bestanden produceren. We leveren nu een ePub formaat als halffabricaat, maar ik verwacht dat als we straks HTML5 willen gaan leveren, dat opnieuw een vrij simpele ingreep is. Het leuke was vorig jaar dat we zo snel waren, dat onze sales en marketing nog niet uitgepraat waren over zaken als bijvoorbeeld prijsbeleid en DRM. Logisch, een app is daar een nieuw fenomeen, er zijn nog 3.604 mis-slagen te gaan.

We zitten niet meer op school, dus spieken mag. Ik ben er erg voor dat we veel proberen, en vooral bij elkaar te rade gaan. Wijze lessen leert Sanoma ons natuurlijk al en de NRC app vinden wij een mooie manier om nieuwe e-edities van tijdschriften mee te distribueren. Onze OpMaat mobiel is voor Sdu met inmiddels meer dan 10.000 downloads niet alleen succesvol, maar ook leidend voor verdere ontwikkeling. Cobouw en de Architect nemen het stokje over, en NTFR en JAR borduren daar weer op door.

Bij mijn tennis is het credo: "blijven trainen". Maar, ik zit ook graag aan de kant te kijken naar anderen. En in het besef dat ik nog wel 10.000 slagen te gaan heb, bestellen we nog maar een lekker koel glas en genieten van het lentezonnetje. Daar kan geen app tegenop. Dat weet ik zeker want dat heb ik al 10.000 keer gedaan!