Centraal Boekhuis biedt verhuur van ebooks aan

Centraal Boekhuis biedt verhuur van ebooks aan


Het huren van ebooks wordt mogelijk doordat Centraal Boekhuis recentelijk een omgeving heeft gebouwd waarin de consument zijn boek online kan lezen. Dit lezen gebeurt zonder dat een consument iets hoeft te downloaden waardoor het ook mogelijk is de toegang na een bepaalde periode af te sluiten. Voor het huren van boeken zal de consument dan ook altijd toegang tot het internet moeten hebben. Overigens worden korte perioden van geen toegang tot het internet (bijvoorbeeld in de trein) door de online reader overbrugt.

Hoe gaat huren werken?
Het verhuren van boeken zal geschieden volgens onderstaande stappenplan:
•De uitgever geeft voor een aantal voorgedefinieerde periodes aan welke verkoopprijs voor deze termijn geldt.
•De boekverkoper verhuurt de consument de toegang tot een boek voor één van de gedefinieerde huurperiodes.
•De consument ontvangt een link naar een online lezen omgeving. Zoals reeds eerder verteld kan de retailer deze omgeving customizen naar zijn eigen look and feel.
•Zodra de overeengekomen huurperiode is afgelopen, wordt de toegang tot het gehuurde ebook voor de consument geblokkeerd.
•Centraal Boekhuis verzorgt net als bij ebook verkopen de facturering tussen boekverkoper en uitgever.
•Uiteraard kan de uitgever in de verslaglegging terugzien hoeveel verhuringen hij voor welke huurperioden heeft gehad.

Aangezien Centraal Boekhuis dit nieuwe product snel naar de markt wil brengen, hebben ze ervoor gekozen een aantal functionaliteiten later te ontwikkelen. Zo is het voorlopig niet mogelijk huurprijzen via ONIX aan te leveren, kunnen er vooralsnog geen bundels verhuurd worden en moeten de uitgever en de boekhandel zich beperken tot de door Centraal Boekhuis vastgestelde huurperiodes.

Kostenstructuur
Net als bij de verkoop van ebooks betaalt de uitgever de distributiekosten voor de verhuur van ebooks. Aangezien het niet wenselijk is om dezelfde kosten te rekenen voor de verhuur voor 1 dag als voor de duur van 1 jaar, zal Centraal Boekhuis afrekenen op basis van een percentage van de geboekte omzet. Over de hoogte van dit percentage worden de uitgevers nader geïnformeerd. De dienstverlening rondom huren zal voor retailers gratis zijn.