Uitgeverij Kluitman schenkt kinderboeken aan KB

Uitgeverij Kluitman schenkt kinderboeken aan KB


Uitgevrij Kluitman werd in 1864 opgericht en is bijna 150 jaar later een van de bekendste uitgevers van kinder- en jeugdboeken. Meer dan honderd jaar was ‘Kluitman-Alkmaar’ een begrip voor gretige jonge lezers, en veel ouderen van nu zullen dan ook met heimwee terugdenken aan uren leesplezier in de altijd kleurige boeken. De collectie die de KB vandaag opneemt, vormt een belangrijk deel van recent Nederlands erfgoed. Naast duizenden fictionele boeken omvat de collectie ook kookboeken, en boeken over dieren, planten en andere onderwerpen uit de leefwereld van het kind. Het Kluitman-fonds vormt een mooie aanvulling op de kinderboekencollectie van de KB, die de grootste is in openbaar bezit.

De KB, nationale bibliotheek van Nederland, verzamelt publicaties die vanaf 1470 in Nederland zijn uitgegeven. Sinds 1974 bewaart de KB standaard één exemplaar van elke in Nederland uitgegeven publicatie, zoals boeken, kranten en tijdschriften. Maar de verzameling Nederlandse publicaties van vóór 1974 heeft de KB nog niet volledig in huis. Daarin brengt de KB met actief speurwerk geleidelijk verandering. De KB is nog steeds op zoek naar collecties oudere Nederlandse boeken in goede staat.

Duurzaam bewaren in de KB
De KB beschikt over goed geklimatiseerde en beveiligde magazijnen. Niet iedere uitgever of bibliotheek kan dergelijke faciliteiten blijvend aan het eigen fonds of de eigen collectie bieden, waaraan bovendien flinke kosten zijn verbonden. De KB neemt daarom graag de oudere boeken over van uitgeverijen en bibliotheken die hun collecties duurzaam willen laten bewaren.