Mindere Boekenweek past in trend volgens CPNB

Mindere Boekenweek past in trend volgens CPNB
Toch blijft de Boekenweek voor de boekhandel een van de belangrijkste weken van het jaar. De markt is echter in beweging langs een dalende trend. Stichting CPNB zal hier als kennisinstituut van het boekenvak de komende jaren verder op inspelen.

Opvallend in de cijfers is de relatief kleinere omzetdaling in de tweede week van de Boekenweek. Ook zijn er duidelijke verschillen tussen boekhandels onderling. De totale boekenmarkt (dat is inclusief kanalen die niet meedoen aan de Boekenweek) laat met -15,9% een veel grotere omzetdaling zien, waaruit af te leiden is dat meedoen met de Boekenweek loont. De verkoop van boeken die binnen het Boekenweekthema Geschreven portretten lagen, liet in de Boekenweek een flinke stijging zien. Ten opzichte van de weken vóór de Boekenweek is er ruim twee keer zo veel verkocht (in omzet en afzet). De best verkochte titels binnen het thema zijn de filmeditie van Sonny Boy van Annejet van der Zijl, Dienstreizen van een thuisblijver van Maarten ’t Hart, Het kind en ik van Hans van Mierlo en Holleeder. De jonge jaren van Auke Kok.

De openbare bibliotheken zagen tijdens de afgelopen Boekenweek het aantal nieuwe leden en uitleningen stijgen. Daarbij is vooral een duidelijke stijging te zien bij titels die binnen het thema van de Boekenweek vielen en bij boeken van Boekenweekauteur Kader Abdolah. De tentoonstelling Geschreven portretten op reis, die de openbare bibliotheken in de provinciehoofdsteden aandeed, trok een recordaantal van 25.000 bezoekers.

Ook op middelbare scholen was de Boekenweek succesvol. Boekenweek Live!, het eerste landelijke interactieve schrijversbezoek, waarin Arthur Japin via Skype aan de tand werd gevoeld door scholieren uit heel Nederland, was tijdens de uitzending trending topic op twitter.