openmargin maakt van ebooks ontmoetingsplaats voor lezers

openmargin maakt van ebooks ontmoetingsplaats voor lezers


Het succes van het eBook - de verkoop steeg met 300 procent in 2010 - is te danken aan het gemak en de 'draagbaarheid' van het digitale boek. De vorm is weinig vernieuwend. Zelfs een activiteit die lijkt voorbehouden aan het klassieke boek, het omslaan van de pagina’s, wordt in iBooks op de iPad gesimuleerd.
Kan het eBook zich losmaken van zijn papieren broertje en zijn eigen plek verwerven? openmargin deed vandaag op The Next Web conferentie een voorzet door een iPad app te presenteren die van eBooks ontmoetingsplaatsen maakt.

Al eeuwenlang maken lezers hun boek eigen door lievelings-passages te markeren en daar in de marge een notitie aan toe te voegen. Wanneer een eBook een openmargin krijgt, wordt de marge een publieke omgeving. Daardoor kunnen de lezers van hetzelfde boek elkaars notities inzien.

De iPad app van openmargin beschikt over een leesomgeving waar de lezer ongestoord zijn boek leest en passages markeert. Door vervolgens op een passage te tikken, betreedt de lezer de openmargin, waar hij een notitie achterlaat en de ideeën van anderen verkent. De conversaties die hieruit voortvloeien zijn gebaseerd op een inhoudelijke 'klik', waardoor openmargin hét platform is om geestverwanten te ontmoeten.

Het eBook als ontmoetingsplaats biedt nieuwe mogelijkheden voor auteurs en uitgevers. Op internet zijn mensen minder bereid te betalen voor digitale producten, maar des te meer voor relaties. Zoals de muzikant zijn geld verdient met concerten, zo kan de auteur zijn geld verdienen door zich te mengen in het dialoog rondom zijn boek.

De betrokkenheid bij deze beweging blijkt uit de toezeggingen van vooruitlopende uitgevers. Zo hebben Maven Publishing, Eburon, new shoes today en het Amerikaanse Ebookling een aantal van hun boeken gratis beschikbaar gesteld voor openmargin gebruikers. Deze zijn direct beschikbaar na het downloaden van de applicatie.

De beta versie van openmargin is in gelimiteerde oplage beschikbaar via openmargin.com en zal binnenkort te downloaden zijn in de app store. De eerste 1000 gebruikers krijgen gratis 'Hoe verandert internet je manier van denken?', een recente uitgave van Maven Publishing.