Socho_IT implementeert nieuw abonnementensysteem NRC

Socho_IT implementeert nieuw abonnementensysteem NRC


Met de verzelfstandiging van NRC, eerder onderdeel van De Persgroep, kwam de vraag naar nieuwe primaire bedrijfssystemen. Marco Clerx (Socho_IT): "Het was een drukke periode voor NRC. Alle IT-systemen, de redactie en de websites moesten op de schop."

Na een scherp opgesteld programma van eisen kwam Socho_IT als beste leverancier uit de bus. Het vroegere maatwerksysteem werd vervangen door standaardapplicatie Zeno_2 van Socho_IT. "Een droom voor het management", aldus Henriëtte Sperling, financieel directeur van NRC.

Zeno_2 kenmerkt zich door een opbouw in modulen, zoals abonnementenadministratie, advertentieverkoop, relatiebeheer en distributie. Deze modulen zijn los verkrijgbaar, maar sluiten ook naadloos op elkaar aan. Gebruikers hoeven gegevens van klanten dus maar eenmaal in te voeren.

Sperling noemt de overgang naar een ander abonnementensysteem het meest complexe en risicovolle project van de afgelopen tijd. Toch verliep het boven verwachting goed. Voor de livegang was de abonnementenadministratie twee dagen uit de lucht. Na deze 'freeze'-periode zijn de mutaties snel verwerkt door medewerkers van Socho_IT en NRC.

Marco Clerx: "NRC heeft veel abonnees. Mutaties kun je onmogelijk handmatig invoeren. Daarom was die echte overstap, op 1 april, zo cruciaal."
Sperling: "Na de conversie dacht ik: er zal toch wel íets misgaan? Het is verbazingwekkend dat zo een ingewikkeld proces vlekkeloos verloopt."