Anderhalvemetersamenleving is het Woord van het Jaar 2020

Anderhalvemetersamenleving is het Woord van het Jaar 2020

Een nacht na de lockdown-toespraak van coronapremier Rutte maakte uitgeverij Van Dale bekend dat 'anderhalvemetersamenleving' het Woord van het Jaar 2020 is geworden. Het kreeg 29,8 procent van de twaalfduizend stemmen. Op de tweede plaats komt 'fabeltjesfuik' (11 procent) en op de derde plaats 'viruswappie' (10,6 procent). In Vlaanderen is 'knuffelcontact' het woord van het jaar.

Van Dale omschrijft anderhalvemetersamenleving als: "een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste 1,5 meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën."

De betekenis van fabeltjesfuik is breder dan coronacomplottheorieën, maar is daar zeker ook van toepassing. Het slaat op het mechanisme dat wie veel over een bepaald onderwerp op sociale media leest, steeds meer gerelateerde, spectaculaire berichten voorgeschoteld krijgt en weinig berichten vanuit andere invalshoeken. Een viruswappie is volgens de Van Dale een scheldwoord voor iemand die de ernst van het coronavirus of de pandemie ontkent.

Het merendeel van de woorden die de shortlist haalden had te maken met de coronacrisis, waaronder  coronamoe, hoestscherm en lockdownfeestje.

Knuffelcontact is de ene persoon waarmee alleenstaanden regelmatig contact mag hebben binnen anderhalve meter, waar gezinnen en stellen elkaar hebben. Dit heeft te maken met de strengere beperking van het aantal contacten die in Vlaanderen geldt.