Onderzoek: Bibliotheek heeft toekomst

Onderzoek: Bibliotheek heeft toekomst


Een paar conclusies en opvallende resultaten.
- Bibliotheek is geliefd
Men is over het algemeen zeer positief over de bibliotheek. 69% van de ondervraagden is positief. Opvallend daarbij is dat 73% als eerste associatie het grote aanbod noemt en slechts 33% boeken.

- Veel meer dan boeken
64% antwoordt positief op de vraag of bibliotheken veel meer doen dan alleen het uitlenen van boeken. Zo noemt men spontaan activiteiten, cursussen en het gebruik van computers en internet die bibliotheken aanbieden.

- Fijne plek
83% ervaart de bibliotheek als een plek voor iedereen. Kenmerken die het meest van toepassing zijn op de openbare bibliotheek waren onder andere dat men het een fijne plek vindt om te zijn en waar veel meer gebeurt dan alleen het uitlenen van boeken.
Jongeren denken vaker dan ouderen aan de rust die heerst in een bibliotheek. Ze zijn hier gematigd positief over.

- Komst e-books geen bedreiging
60% van de ondervraagden ziet de komst van e-books niet als bedreiging voor bibliotheken. Uit de spontane reacties blijkt tevens dat men soms al ervaring heeft met het lenen van e-books via een bibliotheek. Zoals in het verleden de bibliotheek haar aanbod uitbreidde met dvd's, cd's en internet, kunnen bibliotheken e-books ook prima een plaats geven in het al brede aanbod.

Ontsluiten van informatie is kracht
De kracht van bibliotheken is het op een goedkope en eenvoudige manier een enorme verscheidenheid aan boeken (van literatuur tot hobbyboek, van kinderboek tot studieboek) en informatie beschikbaar te stellen. Een boekhandel (met dure boeken, die tegen kunnen vallen) en het internet (met veel informatie, maar waar moet je zoeken) kunnen hier niet altijd tegenop. Bibliotheken zijn bij uitstek geschikt enerzijds een enorm breed aanbod aan informatie beschikbaar te stellen in welke vorm dan ook en anderzijds deze zee aan informatie te helpen ordenen en duiden. Men kan zich dan ook niet voorstellen dat bibliotheken gaan verdwijnen in de toekomst.

Wat zeggen niet-leden?
- Opvallend is dat niet leden spontaan aan vieze en oude boeken denken bij een bibliotheek. Voor hen is dit een reden waarom zij liever geen boeken van een bibliotheek lezen. Leden noemen dit nauwelijks
- Niet leden zijn minder positief over het lezen zelf. Ook denken zij vaker aan het krijgen van boetes bij te laat inleveren.
- Niet-leden bezoeken gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar een bibliotheek