Corona inspireert: Brepols en Story organiseren internationale online training

Corona inspireert: Brepols en Story organiseren internationale online training

Al aan het begin van de pandemie bouwde de academische uitgeverij Brepols de eigen mobiele opnamestudio uit. Het startte met één camera, een PC en een microfoon voor een kleinschalig webinar. Maar dit groeide binnen enkele weken uit tot een arsenaal aan digitaal materiaal en een snel groeiende knowhow. 

De juridische afdeling Story in Gent is de grootste gebruiker. Zij organiseren hun opleidingen voor juristen nu volledig digitaal. Vaak wordt de lezing in alle rust op voorhand opgenomen, en beantwoordt de docent na de uitzending alle vragen “live”, zonder dat het publiek het verschil merkt. De docent moet dan wel onthouden, welke kleding hij droeg bij de opname!   

Al die ervaring maakt het Brepols nu mogelijk om op 10 en 11 december de cursus in de Digital Humanities van het Europese ReIReS-consortium, die ter plaatse in Turnhout was gepland, volledig digitaal te laten doorgaan. Ook hiervoor worden lessen op voorhand opgenomen, terwijl een aantal sprekers aanwezig zullen zijn voor vragen en antwoorden.

Voor de praktische training werd zelfs een online platform geprogrammeerd dat de deelnemers toelaat te oefenen, waarbij de lesgever vanuit Turnhout hun prestaties opvolgt en onmiddellijk becommentarieert. Op die manier kan de cursus doorgaan en worden tal van reizen vermeden. Bij Brepols zijn ze ervan overtuigd dat deze manier van werken een blijver zal zijn. Story juridische webinars, online boeklanceringen en hybride cursussen: volgens Brepols niet meer weg te denken uit hun portfolio, ook als de pandemie achter de rug is