Wetenschappelijk congres: de nieuwe lezer, lezen in het digitale tijdperk.

Wetenschappelijk congres: de nieuwe lezer, lezen in het digitale tijdperk.

Onder de titel De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk vindt op donderdag 10 december het tweejaarlijkse wetenschappelijk congres van de Stichting Lezen plaats. Dit jaar is het congres online te bezoeken.

Er wordt nog steeds gelezen, maar anders. Met name de jongere generaties besteden in hun vrije tijd steeds minder tijd aan het lezen van (e)boeken, tijdschriften en (online) nieuwsberichten. Jongeren lezen gemiddeld nog maar zo’n 10 minuten per dag. Toch zijn zij dagelijks uren bezig met tekst; ze appen, mailen en volgen sociale media. En hoewel de leestijd van boeken daalt, is literatuur onverminderd zichtbaar. Auteurs treden op bij (literaire) evenementen en festivals, schuiven aan bij talkshows en quizzen en trekken langs scholen. Op online leesplatforms zoals Hebban en Goodreads worden volop boekrecensies en boekentips gedeeld. Films, series en games gebaseerd op boeken trekken een miljoenenpubliek. 

Ons medialandschap verandert, en daarmee ook het lezen. Hoe dit precies gebeurt, is het onderwerp van ons congres ‘De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk’. Welke positie heeft lezen binnen het bredere mediadieet van kinderen en jongeren? Zijn nieuwe technologieën een bedreiging voor het lezen, of een mogelijke verrijking? Welke kruisbestuivingen tussen literatuur en andere media ontstaan er? En op welke manieren komen we tegenwoordig in aanraking met boeken?

Deze en andere vragen wil Stichting Lezen graag aan de orde stellen tijdens het online Wetenschappelijk Congres 2020. Graag nodigen wij u uit om ons congres digitaal te bezoeken. U kunt zich hier aanmelden.

Voor meer informatie over het programma en de sprekers, kunt u de webspecial bekijken. De dag wordt om 9:30u geopend en verspreid over de dag zijn er sessies te bekijken. Het plenaire programma start om 15:00u. Voor alle aangemelde bezoekers zijn de sessies later terug te kijken.