Prijs voor kinderboek dat laat zien hoe leuk exacte vakken zijn

Prijs voor kinderboek dat laat zien hoe leuk exacte vakken zijn

Talent voor kinderboeken schrijven, voldoende kennis van de natuurwetenschappen en vloeiend in het Engels? Dan kun je een prijs van 10.000 Engelse pond en een wereldwijd uitgeefcontract winnen. Voor iedereen die dat niet heeft, maar het wel een goed idee vindt dat jongeren op een leuke manier met de exacte wetenschappen in contact te brengen is dit idee misschien het navolgen waard.

In het Verenigd Koninkrijk hebben Times en Chicken House Children’s de Fiction Competition opgezet. Samen met Institution of Engineering and Technology, dat zijn 150ste verjaardag viert, hebben ze een prijsvraag uitgeschreven voor de beste roman voor kinderen en jongeren tussen zeven en achttien jaar. Het boek moet aantrekkelijk voor hen zijn en tegelijkertijd laten zien hoe leuk, uitdagend en nuttig de exacte en technische vakken zijn.  

Naast de 10.000 pond ontvangt de winnaar een wereldwijd uitgeefcontract en begeleiding door een literair agent. De jury beoordeelt de inzendingen op originaliteit, een fris geluid en verschillende invalshoeken die kinderen aantrekkelijk vinden. De lengte is tussen ergens tussen 30.000 en 80.000 woorden. Inzendingen moeten voor 1 februari binnen zijn. www.chickenhousebooks.com/submissions

Ook in Nederland kan de interesse in en het enthousiasme voor exacte wetenschappen wel een duwtje gebruiken. Door middel van inspirerende boeken misschien?