Tweede steunpakket cultuur: 2 miljoen voor literatuur

Tweede steunpakket cultuur: 2 miljoen voor literatuur

Op 16 november maakte minister Van Engelshoven in een Kamerbrief de uitwerking van het tweede steunpakket van € 482 miljoen bekend. Het tweede steunpakket voor de culturele en creatieve sector is primair gericht op (opdrachten en werk voor) makers. De uitwerking door het Letterenfonds van de middelen voor het literaire veld volgt.

Dit steunpakket is een vervolg op het eerste steunpakket van € 300 miljoen voor cultuur voor 2020. Het tweede steunpakket zal ingezet worden in de eerste helft van 2021. Het Nederlands Letterenfonds ontvangt circa 2 miljoen als tijdelijke ondersteuning voor het literaire veld. De nieuwe tijdelijke steunmaatregelen van het fonds zullen gericht zijn op makers – op schrijvers, vertalers in en uit het Nederlands, illustratoren en graphic novelists - en op opdrachtgevers, zoals literaire organisaties, boekhandels en bibliotheken.

De coronapandemie heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de literaire podia en festivals en treft daarmee een grote groep schrijvers en spoken word-artiesten voor wie de optredens een belangrijke en noodzakelijke bron van inkomsten vormt. Daarnaast voorziet het Letterenfonds ook problemen voor literair vertalers. Eerder bleek al dat vertaalde literatuur, dat hogere risico’s met zich meebrengt voor uitgeverijen, extra conjunctuurgevoelig is. Ook heeft er dit jaar nauwelijks acquisitie via internationale boekenbeurzen kunnen plaatsvinden.

Het Letterenfonds verwacht begin 2021 de nieuwe tijdelijke steunmaatregelen te kunnen openstellen.

Lees hier meer over de steunmaatregel