Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs

Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs

Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2020 ontvangen voor zijn boek Zwarte schuur. Met deze prijs, opvolger van de AKO Literatuurprijs, is Zwarte schuur het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie of non-fictie) van afgelopen jaar. Winnie Sorgdrager reikte de prijs, die voor wordt toegekend door een onafhankelijke jury van recensenten en boekverkopers uit Nederland en Vlaanderen, uit.

De jury koos Zwarte schuur omdat het een boek is ‘dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman’ en ‘een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie.’ De auteur ontvangt naast de eer € 50.000 om ongestoord aan een nieuw boek te kunnen werken.

‘Zwarte schuur is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst,’ aldus het juryrapport.

Andere genomineerden voor de Boekenbon Literatuurprijs waren Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels, Pastorale van Stephan Enter en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck.

De Boekenbon Literatuurprijs wordt sinds kort mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon B.V. Met deze sponsoring is de prijs tot en met 2025 verzekerd. Winnie Sorgdrager, de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, is ‘erg blij met de samenwerking met de Boekenbon en daardoor met de boekverkopers van Nederland. Het gaat ons er allebei om zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot het lezen van boeken. De verbinding met de Boekenbon voelt daarom voor ons heel natuurlijk.’