Uitgeverij De Bezige Bij lanceert podcast

Uitgeverij De Bezige Bij lanceert podcast

De Bezige Bij heeft een eigen podcast gelanceerd. Hierin gaan de redacteuren van de uitgeverij in gesprek met de auteurs met wie ze zo nauw samenwerken. De podcast is onder meer te beluisteren via Spotify en iTunes, en via de website van de uitgeverij (debezigebij.nl/podcast). Productie en editing zijn in handen van radio- en podcastmaker Romanee Rodriguez. 

Met dit nieuwe initiatief wil De Bezige Bij haar auteurs en hun boeken op een eigentijdse en verrassende manier voor het voetlicht brengen. De opnames vinden plaats op een locatie die door de auteur zelf is gekozen. In die persoonlijke omgeving spreekt de schrijver met de hem of haar zo vertrouwde redacteur over het schrijfproces en alles wat daarbij komt kijken. Het gesprek dat zo ontstaat is vrolijk, levendig en ongedwongen, maar daardoor niet minder diepgaand. Deze unieke opstelling, alsof je naast de schrijver en redacteur op de bank zit, biedt de luisteraar een openhartig en eerlijk inkijkje in de keuken van een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van Nederland en Vlaanderen. 

Eerste aflevering
Vanaf deze week is de eerste aflevering te beluisteren. Hierin gaat hoofdredacteur Katrijn Van Hauwermeiren in gesprek met Bart Chabot, bekend als dichter, biograaf van Herman Brood en uit vele televisieprogramma’s. In januari van dit jaar brak Chabot definitief door als romancier met het boek Mijn vaders hand. Daarin vertelt hij openhartig over zijn jeugd en hoe hij opgroeide onder het juk van een tirannieke vader, die hem het licht in de ogen niet gunde. Wat er daarna met hem gebeurde, is te lezen in zijn in mei te verschijnen nieuwe roman Hartritme. Chabot scheerde meerdere keren langs de afgrond, maar telkens wist hij zich te herpakken en opnieuw uit te vinden. In deze podcast vertelt hij hoe hij dat steeds doet.

In de tweede aflevering zal redacteur Mariska Kortie in gesprek gaan met Raoul de Jong, bij hem thuis. Raoul de Jong is de schrijver van boeken als Dagboek van een puber en De grootsheid van het al. Daarnaast is hij columnist voor NRC Handelsblad. Op 12 november verschijnt Jaguarman, zijn nieuwe boek. Daarin reist hij naar Suriname, het land van zijn vader, op zoek naar het verborgen verleden. Hij ontdekt dat Suriname ook nog een ándere geschiedenis heeft dan die wij in Nederland kennen. En hij komt steeds dichter bij dat verborgen mysterie: wie was de jaguarman, welke speciale krachten had hij en wat was zijn band met Raouls familie?

In de komende weken zullen ook Leo Blokhuis, Jeroen Olyslaegers, Sonja Barend, Sheila Sitalsing en Helena Hoogenkamp te gast zijn om met hun redacteur over hun nieuwe boek te praten.