Immer moet beste leesapp ter wereld worden

Immer moet beste leesapp ter wereld worden

Deze week is de testversie van Immer gelanceerd, een gratis app die de lezer helpt meer en makkelijker boeken te lezen op de smartphone. De app stemt zich af op het leesgedrag, geeft overzicht in het boek en motiveert. 'Met Immer wordt een smartphone niet langer een bron van afleiding, maar een instrument waarmee je lezen terugbrengt in je leven'. 

Vanaf 13 oktober kan iedereen Immer downloaden en testen. Er verschijnen dagelijks nieuwe boeken in de app, uiteindelijk staan er zo'n 200 boeken in. Een tiental Nederlandse uitgeverijen heeft boeken geselecteerd en beschikbaar gemaakt. De lezer kan kiezen uit diverse genres: van thriller tot populaire psychologie, boeken over geschiedenis of politiek en bekroonde romans. Wie na het eerste gratis fragment wil verder lezen, kan in de app de rest van het boek aanschaffen.

Minder afleiding, meer motivatie
Immer is een product van de gelijknamige startup uit Utrecht, gespecialiseerd in digitaal lezen. Oprichter Niels 't Hooft: "Mensen geven aan dat ze meer willen lezen, maar geven ook aan dat ze er de tijd en de rust niet voor hebben. Tegelijkertijd zien we dat bijna iedereen zich laat afleiden door zijn smartphone vol alle appjes, berichtjes, filmpjes en spelletjes. Wij denken dat die smartphone juist kan helpen je aandacht te richten op lezen, en je kan stimuleren vaker te lezen. Zo'n ding is een supercomputer met enorme mogelijkheden, en we hebben hem constant bij ons!' Dit doet de app"

Naar de beste leesapp ter wereld
De Immer-app is ontworpen op basis van wetenschappelijke inzichten uit gamedesign, gedragspsychologie en machine learning. De startup werkt regelmatig samen met Stichting Lezen, Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit Nijmegen.

't Hooft hoopt dat in oktober duizenden mensen de bètaversie van Immer downloaden en uitproberen."Het is echt nog een test, een tussenstap in waar we uiteindelijk naartoe willen. Met inzichten uit deze test-release leren we nog beter begrijpen hoe en waarom mensen lezen. En daarmee kunnen we geavanceerde versies ontwikkelen met nog meer mogelijkheden. Immer moet uiteindelijk de beste digitale leesapp ter wereld worden!"

Immer Systems is officieel opgericht in april 2020 in Utrecht, maar het team van schrijvers, programmeurs, marketeers en ontwerpers deed al langer onderzoek en bracht al eerder test-apps uit rond digitaal lezen. Zoals Lotus, een korte digitale roman voor Iphone, verrijkt met geluid, animatie en kleur. Schrijver Arnon Grunberg werkte mee aan een Grunberg-app rond zijn verzamelde werk. Over de nieuwe Immer-app schrijft hij: "Leest zo veel aangenamer dan e-books. De Immer-app draagt bij aan het geluk van de lezer."