De Schrijverscentrale beleeft succesvolle Kinderboekenweek

De Schrijverscentrale beleeft succesvolle Kinderboekenweek

De 66ste Kinderboekenweek was een groot succes. De Schrijverscentrale regelde de coronaproof tournees van Arend van Dam en Mylo Freeman, de auteurs van de Kinderboekenweekgeschenken. Arend toerde langs 14 bibliotheken, boekhandels en scholen. Zijn bezoek aan Scheltema werd live gestreamd. Mylo Freeman sprak in Boekhandel Broese in Utrecht en reisde het hele land door, van Uithoorn tot Middelburg.

Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: 'Ondanks de coronamaatregelen is het schrijversbezoek dit jaar onverminderd populair; er zijn ruim 650 schrijversbezoeken geboekt, waarvan er 50 vanwege corona moesten worden geannuleerd of uitgesteld om later ingehaald te worden. Gewapend met mondkapjes en handgel of digitaal vanuit hun eigen werkkamer vertelden meer dan 130 kinderboekenschrijvers en illustratoren hun verhalen aan maar liefst 60.000 kinderen. Het aantal schrijversbezoeken is vergelijkbaar met voorgaande jaren, toen er 690 (2019) en 631 (2018) waren. Een ontmoeting met een schrijver zorgt voor een piek in het lezen en is daarom een beproefd middel bij het bevorderen van het leesplezier. We zijn ontzettend trots op de flexibiliteit van alle auteurs, leerkrachten, boekhandelaren en bibliotheken die alles op alles hebben gezet om de schrijversbezoeken veilig door te kunnen laten gaan!'

Tijdreizen met een auteur

Met het populaire thema En toen? reisden de auteurs terug in de tijd. Van heldhaftige avonturen van ridders, verhalen uit de oorlogstijd tot een duik in de Oudheid; kinderen zaten op het puntje van hun stoel door alle verhalen die de geschiedenis tot leven brachten. De Schrijverscentrale regelde de tournees van Arend van Dam en Mylo Freeman, de auteurs van de Kinderboekenweekgeschenken. Arend toerde langs 14 bibliotheken, boekhandels en scholen, zo ook bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam, waar 30 kinderen de kans kregen om hem ‘in het echt’ te ontmoeten. Zijn bezoek werd live gestreamd, zodat zoveel mogelijk kinderen konden meegenieten. Kinderen stelden vanuit huis hun prangende vragen aan Arend via een speciaal WhatsApp-nummer.

Mylo Freeman sprak in Boekhandel Broese in Utrecht kinderen toe die ademloos luisterden toen Mylo voorlas. Zij reisde deze Kinderboekenweek – samen met haar chauffeur én met mondkapje op – het hele land door, van Uithoorn tot Middelburg. Mylo: ‘Het was een hele bijzondere Kinderboekenweek, maar ook zeker eentje met hele leuke en mooie bezoeken. Organisaties gingen creatief om met signeren en zorgden dat de gevraagde afstand bewaard werd.'

Swingen tijdens online workshops

Met het onlangs gelanceerde programma Schrijver op je scherm, was De Schrijverscentrale goed voorbereid op plotselinge wijzigingen. Via dit programma kunnen schrijvers die vanwege de coronamaatregelen fysiek niet op bezoek kunnen komen, zich online presenteren via het scherm. Vlak voor de Kinderboekenweek organiseerde De Schrijverscentrale dan ook voor kinderboekenschrijvers met online-watervrees speciale workshops om interactieve online skills op te doen. Want zelfs op het laatste moment kon een fysiek bezoek nog worden omgezet naar een digitaal bezoek. Dat gebeurde bij Lizelot Versteeg, die was uitgenodigd door OBS Het Landje in Rotterdam om drie dagen workshops te geven. Vanwege de aangescherpte maatregelen werden haar workshops omgeboekt naar een onlinevariant die zeker niet minder interactief was. Er was zelfs ruimte om te swingen op een tijdmachine-dansje. Lizelot gaf na afloop aan: ‘Wat mij betreft is dit een opzet die ik veel vaker kan gebruiken. De reacties vanuit de groepen zijn heel enthousiast, de kinderen kijken en luisteren geboeid.’

Snelle actie

Veel bezoeken konden gelukkig gewoon doorgaan. Maar wat als de auteur plotseling verkouden werd? Het was even schrikken voor Bibliotheek Laren: de illustrator die langs zou komen meldde zich op de valreep ziek. Een telefoontje en snelle actie van De Schrijverscentrale bracht gelukkig uitkomst. We vonden Yvonne Jagtenberg, de winnaar van de Gouden Penseel 2020, bereid om last minute in te vallen, tot grote blijdschap van de Bibliotheek. Het werd alsnog een middag vol (teken)plezier.

Na 27 jaar voor het eerst online

Scholengemeenschap Lelystad organiseert al meer dan 25 jaar een Literaire Dag in de Kinderboekenweek, waarbij meerdere auteurs worden uitgenodigd. De Curaçaose auteur Roland Colastica bezocht dit jaar de school voor de 27ste keer. Door de coronamaatregelen kon hij niet naar Nederland afreizen. Vanachter zijn laptop in zijn werkkamer in Curaçao zat Roland om drie uur ’s nachts klaar om leerlingen virtueel te bezoeken en te kunnen vertellen over de geschiedenis van slavernij op Curaçao.

Lichtpuntje

'We kijken terug op een succesvolle Kinderboekenweek. Wat zijn we trots op de schrijvers en illustratoren die er ook onder deze bijzondere omstandigheden erop uit trokken om kinderen te betoveren met hun verhalen. Een welkom lichtpuntje voor kinderen en auteurs in deze gekke tijden.’ aldus Anne Zeegers.