Winnaars Online Radio Awards 2020 bekend gemaakt

Winnaars Online Radio Awards 2020 bekend gemaakt

De winnaars van de OnIine Radio Awards 2020 zijn bekendgemaakt. De award voor beste online station ging naar Efteling Kids Radio. Bastiaan Meijer, bekend van de podcast Podbast, won de award voor beste presentator. De award voor beste podcast van 2020 ging naar de Zelfspodcast van Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck. 

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl organiseerden dit jaar voor de derde maal de Online Radio Awards tijdens Dutch Media Week. De prijsuitreiking is opgezet om de online radio en podcasting onder de aandacht van het grote publiek te brengen.  

Beste Online Radiostation: Efteling Kids Radio
De award voor Beste Online Radiostation werd door Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer uitgereikt en ging dit jaar naar ‘Efteling Kids Radio’.  Andere genomineerde online stations waren ‘Qmusic Het Foute Uur’, ‘Soulshow Radio’, ‘KINK’ en ‘Olympia Radio’.

Juryoordeel: 
‘Wat Omroep MAX voor ouderen toevoegt, doet Efteling Kids Radio voor kinderen, aangezien ze een specifieke doelgroep aanspreken die wat radio betreft niet of nauwelijks wordt bediend. Het bekende pretpark laat met de eigen online zender horen dat radio ook nog steeds een zeer geschikt medium is voor een jonger publiek. Hier kan vooral de publieke omroep nog wat van leren. Efteling Kids Radio is hoogstaand op het gebied van productie, professionaliteit, verhalen en presentatie. De zender is innovatief en biedt een hoge mate van interactiviteit door een app waarmee kinderen audioberichten kunnen inspreken, die ook weer op de radio te horen zijn. Efteling Kids Radio biedt echt toegevoegde waarde in het Nederlandse radiolandschap.’

Eervolle vermelding
De jury geeft ook een eervolle vermelding aan Olympia Radio, die alweer voor de derde maal is genomineerd.  De jury meldt ‘Uiteraard brengen diverse landelijke radiostations Nederlandstalige nummers ten gehore, maar piratenhits worden nauwelijks door Hilversum gedraaid. Goed dat diverse etherpiraten zich met Olympia Radio online hebben verenigd en gezamenlijk vanuit hun eigen studio’s bijdragen om dit genre te behouden. Kwalitatief kunnen er op het gebied van presentatie en consistentie best nog wel wat stapjes gemaakt worden, maar uiteindelijk zijn toegevoegde waarde en verbinding met liefhebbers van het Hollands Lied belangrijke pijlers om dit station toch hier een speciale vermelding te geven.’  

Beste Podcast: Zelfspodcast
De Zelfspodcast van zanger Jaap Reesema en journalist Sander Schimmelpenninck werd uit de vijf genomineerden geselecteerd als beste podcast van 2020. Postcasthost Jaap Reesema kreeg van presentatrice Mischa Blok de award uitgereikt.  De andere genomineerden waren ‘Man Man Man, de podcast’, ‘De Krokante Leesmap’, ‘Gewoon Homo’ en ‘Duister de podcast’.

Juryoordeel: 
‘Een echte ballenpodcast, maar wel lekker fris en kleurrijk. Sander Schimmelpenninck is niet de beste presentator op tv maar wel heel goed als podcasthost, omdat hij. hier zichzelf kan zijn en niet in een format wordt geduwd. Ook leuk dat co-host Jaap Reesema de jingles van items zelf inzingt. Ook leuk dat zij zich niet te serieus nemen in de podcast. Op een gespreksachtige wijze krijg je veel te horen over beide heren. Goed om te zien dat zij dit zelf hebben kunnen opzetten en groot hebben weten te maken buiten een grote omroep of uitgever. Ze slagen er in om ophef en nieuws te veroorzaken en dat is ook belangrijk voor het medium podcast’. 

Eervolle vermelding
De Online Radio Award-jury stipt ook de genomineerde podcast ‘Gewoon Homo’ extra aan. De jury: ‘Er bestaat op landelijke radio geen programma’s meer geheel gericht op homo’s. Vooral in een tijd waarin homoseksuelen steeds meer onder druk komen te staan biedt deze podcast echt toegevoegde waarde. Goed gepresenteerd en informatief, maar productietechnisch kunnen ze echt nog flink wat stappen nemen’. 

Beste Presentator: Bastiaan Meijer
De award voor Beste Presentator ging naar Bastiaan Meijer van de populaire podcast Podbast. Radio- en podcastmaker Giel Beelen overhandigde de award aan dit aanstormende talent. Meijer liet andere kanshebbers Michiel Veenstra (KINK), Bas Louissen (Man Man Man, de podcast), Emily Sleven (Sterren NL) en Tim op het Broek (KINK) achter zich. 

Juryoordeel: 
‘Bastiaan Meijer is zijn podcast en heeft zijn format heel goed in zijn vingers. Hij is jong, verfrissend, onafhankelijk, oprecht, eerlijk en nieuwsgierig. Hij durft te vragen, draait niet om de brij heen en maakt iedere gast spontaan. In de landelijke media worden genoeg BN'ers geïnterviewd, maar toch weet Bastiaan Meijer met zijn interviews het verschil te maken. Regelmatig haalt zijn podcast Podbast de pers door het uitlokken van verrassende uitspraken’.