Nieuw verhalentijdschrift wil kinderen meer leesplezier geven

Nieuw verhalentijdschrift wil kinderen meer leesplezier geven

Nederlandse kinderen kunnen steeds slechter lezen én ze hebben steeds minder plezier in lezen; deze boodschap kreeg de afgelopen dagen dankzij Arjen Lubach flink de aandacht. Terwijl lezen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. De Noord-Hollandse bladenmaker Rikky Schrever wil kinderen meer leesplezier geven. Zij geeft in eigen beheer een verhalentijdschrift uit: ERWASEENS.

Nederland eindigt op de laatste plaats als het gaat om leesplezier, zo blijkt uit de laatste cijfers van een grootschalig internationaal onderzoek (december 2019) naar leesprestaties, gemeten onder vijftienjarige leerlingen in OESO-landen.

Dit gegeven en het feit dat tijdens de coronatijd opdrachten wegvielen, maakten dat Schrever besloot in de vrijgekomen tijd haar droom te volgen: een eigen tijdschrift uitgeven.

Op allerlei manieren is Rikky Schrever van het RedactiePakhuis beroepsmatig betrokken bij het bevorderen van lezen, en mag zich gecertificeerd ‘leesbevorderaar’ noemen. In de afgelopen twintig jaar heeft zij in opdracht van uitgeverijen honderden kinderboeken en -tijdschriften gemaakt. Ze vertelt hierover: “Het mooiste aan mijn vak is kinderen aan het lezen krijgen. Ik heb altijd boekjes gemaakt op basis van populaire tv-figuurtjes, zoals Nijntje, PAW Patrol, Frozen. Ik weet wat kinderen graag lezen.” Rikky organiseert de jaarlijkse Hotze de Roosprijs, waarbij basisschoolleerlingen het beste kinderboekendebuut van het afgelopen jaar kiezen.

ERWASEENS… een nieuw verhalentijdschrift

Verhalen moeten niet te lang zijn, rijk geïllustreerd zijn en prettig zijn om voor te lezen. Anders haken beginnende lezers al gauw af. Op de Frankfurter Buchmesse raakte Schrever geïnspireerd door een Engels verhalentijdschrift. Ze besluit het in eigen beheer uit te geven. “Heel spannend,” vindt ze het, maar is overtuigd van haar product. “ERWASEENS is een verhalentijdschrift voor kinderen van vier tot en met negen jaar. Jonge kinderen worden eruit voorgelezen, en oudere kinderen lezen het samen met hun ouders, of lezen het zelfstandig. Er staan sprookjes in, maar ook fabels en verhalen uit andere culturen, waarbij de illustraties qua kleur van het papier spatten.” Achterin staan puzzels en spelletjes die aansluiten bij de verhalen.

Schrever besluit: “Ik ben van mening dat als een kind plezier in lezen heeft, het uiteindelijk wel goed komt met dat leren lezen. Door vaak voor te lezen, zet je als ouders al een belangrijke stap in de goede richting.”

ERWASEENS is vanaf 7 oktober verkrijgbaar in tijdschriftenwinkels (ISBN 978-90-8308-220-2) en via www.erwaseens.nl.