Meridiaan Uitgevers koppelt papieren boek aan uniek e-bookbestand

Meridiaan Uitgevers koppelt papieren boek aan uniek e-bookbestand

Bij drie titels die Meridiaan Uitgevers dit najaar brengt, zit in het boek een unieke code om op de website van de uitgeverij het e-book te kunnen downloaden. Dankzij die code, ontwikkeld door Freshbits, kunnen kopers van het boek makkelijk switchen tussen papier en digitaal, maar is het moeilijk om de digitale versie ongeoorloofd te verspreiden.

“De vraag naar zowel papier als digitaal wordt door klanten met enige regelmaat gesteld, hoorden we van de boekhandel”, zegt Carla de Jong van Meridiaan Uitgevers. “Voor ons een belangrijk signaal om ermee aan de slag te gaan, en zo is er voor iedereen iets te kiezen. (En voor de échte ‘paperless’ lezer die wil ontspullen en liefst haar/zijn omgeving ook, is het e-book ook altijd nog apart te koop. Dat blijft zo.) Zo kan iedereen kiezen hoe zij of hij onze boeken leest: in een boek, een tablet of telefoon. Het eerste boek + e-book verschijnt deze week: de luxe paperback editie van De kat en de generaal van Nino Haratischwili. Met een duidelijke sticker op de voorkant natuurlijk.”

Om ieder boek te voorzien van een unieke download code heeft het bedrijf Freshbits een nieuwe boekcode-module ontwikkeld en toegevoegd aan het content management systeem van de website. Met deze module kan Meridiaan Uitgevers bij ieder nieuw boek een serie met downloadcodes aanmaken en deze aanleveren bij de drukker. De codes worden samen met een korte uitleg en url in het boek gedrukt.

Aan de website van Meridiaan Uitgevers is een e-book downloadformulier toegevoegd. Via dit formulier kunnen verschillende e-book-titels in één keer worden uitgeleverd. Als de klant de boekcode en enkele persoonlijke gegevens heeft ingevuld, vraagt het CMS een downloadlink op bij het CB. De klant ontvangt binnen enkele seconden een persoonlijke downloadlink via e-mail. De gebruikte boekcode wordt afgevinkt en gekoppeld aan de lezer. Het gedownloade e-book kan vervolgens op een e-reader of tablet worden gedownload.