Papier Hier: duurzame expositie over kunst en boeken

Papier Hier: duurzame expositie over kunst en boeken

Creatief platform MOAM initieert in samenwerking met onder meer het Nederlands Letterenfonds een unieke expositie die kunst combineert met boeken. Zestien jonge kunstenaars uit verschillende disciplines zijn gekoppeld aan zestien toonaangevende Nederlandse dichters en schrijvers. In de afgelopen maanden werkten de kunstenaars nauw samen met de auteurs, en creëerden zij werk geïnspireerd op een boek van de auteur.

Papier Hier vestigt de aandacht op de rijkdom van boeken. Elk kunstwerk heeft gerecycled papier als basismateriaal. De kunstwerken zullen bezoekers op een innovatieve manier inspireren en informeren over kunst, boeken en duurzaamheid. Papier Hier zet deze jonge kunstenaars in de spotlight en wijst zowel op het belang van duurzaamheid als het lezen van boeken.

Oprichter van MOAM, Martijn Nekoui: ‘Het is enorm bijzonder om de inspiratie van zowel schrijvers als kunstenaars in tweetallen te zien samenkomen. Van de kleurrijke jeugd van Abdelkader Benali tot de griezelige, papieren maskers van Paul van Loon en van papier koken en vervormen met Yvette van Boven tot de typemachine uit de jeugd van Esther Verhoef. Ik ben samen met de partners ongelooflijk benieuwd naar het eindresultaat.’

Verbinding tussen kunst en boeken

Bij de duurzame expositie Papier Hier staat de verbinding tussen kunst en boeken centraal. MOAM heeft met samenwerkingspartners Koninklijke Bibliotheek (KB), Nederlands Letterenfonds, Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) en Huis van het Boek een selectie gemaakt van zestien toonaangevende Nederlandse schrijvers. De selectie bestaat uit een palet van iconische auteurs in alle genres: van kinderboeken tot literaire roman of poëzie, en van kookboeken tot stripboeken en thrillers. Ook de selectie van jonge kunstenaars – allen afgestudeerd aan een Nederlandse academie – is een mix van disciplines; van fashion design tot animatie, van fotografie tot 3D installatiekunst en van interieur design tot illustratie.

Deelnemers

Deze schrijvers nemen deel aan de expositie Papier Hier: Abdelkader Benali, Mano Bouzamour, Yvette van Boven, Splinter Chabot, Paulien Cornelisse, Adriaan van Dis, Anna Enquist, Mylo Freeman, Tim Hofman, Herman Koch, Paul van Loon, Thomas Olde Heuvelt, Heleen van Royen, Carry Slee, Barbara Stok en Esther Verhoef.

Deze kunstenaars nemen deel aan de expositie Papier Hier: Alissa + Nienke, Mik Bakker, Froukje de Boer, Gyatso Davids, Milan Faassen, Anne Kolbe, Christina de Korte, KUNRAD, Renee Mes, Noij, Fleur Peters, Constantijn Scholten, Carlijn Veurink, Loek Vugs, Fenna Wenselaar en Seok-Hyeon Yoon.

Duurzaamheid als rode draad

Elk duo gaat in gesprek over het oeuvre van de schrijver, zijn of haar favoriete boeken, Nederlandse literatuur en boeken in het algemeen. Dit gesprek fungeert als inspiratiebron voor het werk, dat zij creëren met gerecycled papier, in volledige artistieke vrijheid. Door materiaalonderzoek te verrichten en te experimenteren met papier ontdekten de participerende kunstenaars nieuwe methodes en technieken, waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Kennisverbreding en talentontwikkeling staan altijd centraal bij projecten van stichting MOAM.

Opening in de nationale bibliotheek van Nederland

De opening van de expositie is (vanwege corona) verplaatst naar begin 2021.

Met de Papier Hier expositie bundelen MOAM, KB, Nederlands Letterenfonds, CPNB en Huis van het Boek de krachten in het belang van jonge kunstenaars, lezen van boeken en duurzaamheid. Uiteraard worden de expositie en randprogrammering georganiseerd met inachtneming van de geldende coronaregels en -adviezen vanuit de overheid.