Negende DRONGO talenfestival geheel online

Negende DRONGO talenfestival geheel online

De 9e editie van het DRONGO talenfestival heeft het thema (de toekomst van) lezen en vindt vanwege de coronacrisis geheel online plaats op 2 en 3 oktober op www.drongotalenfestival.nl.Op de volledig nieuw gebouwde festivalwebsite kunnen de bezoekers twee dagen rondstruinen tussen online aangeboden activiteiten: livestreams met talkshows, webinars, vooraf opgenomen presentaties, Pecha Kucha’s, taalspellen en labs.

Programma

Na een oproep binnen de professionele taal- en leessectoren voor het indienen van ideeën, heeft de organisatie meer dan negentig voorstellen voor programmaonderdelen gekregen, waarvan er zo’n zestig zijn goedgekeurd voor opname in het festivalprogramma. Het programma is zeer interessant voor taalprofessionals in het onderwijs, het boekenvak, beleidsmakers, en verder voor iedereen die zich beroepsmatig of als vrijwilliger met lezen en geletterdheid bezighoudt. Het festival biedt een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen en alle initiatieven op het gebied van lezen en geletterdheid en een inspirerend en verrassend aanbod op gebied van taal.

Een eerste tipje van de sluier: Adriaan van Dis zal optreden in een talkshow over de toekomst van het lezen. Deze talkshow wordt live gestreamd. Daarnaast spreekt Jorien Castelijn van uitgeverij Blink over wat we kunnen leren van Disney, Unilever en Nintendo als we ontlezing willen tegengaan. Onno Crasborn van de Radboud Universiteit over ‘Gebarentaal voor iedereen’, en Lidewijde Paris spreekt over: ‘Lezen: een essentieel middel tot een essentieel doel’. Eind augustus wordt het gehele programma bekendgemaakt.

Voor de organisatie is deze verandering een spannende stap, maar we zien ook dat het onze partners veel extra’s en kansen biedt: het bereik wordt groter, en de aangeboden programmaonderdelen zijn langer te bezoeken voor iedereen.

Over het thema ‘Lezen’

Lezen is leuk en het is goed voor je. Jaarlijks verschijnen er honderden prachtige boeken en er is een heel actieve leescultuur in Nederland. Lezen leidt tot een betere woordenschat, zorgt voor een betere focus en concentratie, traint de verbeelding, maakt je slimmer, helpt bij het leren van vreemde talen, reduceert stress en zorgt voor een beter geheugen. Maatschappelijk gezien zorgt een gezonde leescultuur voor beter werk, minder schulden en een betere volksgezondheid. Lezen is een onmisbare competentie om maatschappelijk mee te draaien.

Toch blijkt uit vele onderzoeken dat de kennis van lezen snel achteruitgaat. Ook lijkt de rol van schrijven en lezen zélf te veranderen. Audioboeken zijn populair, kookboeken zijn allang vervangen door YouTubefilmpjes, en er wordt steeds meer geappt in plaats van gebeld.

In deze wirwar van ontwikkelingen wijdt de overheid grote campagnes aan leesbevordering en laaggeletterdheidsbestrijding samen met tientallen maatschappelijke organisaties. Vele mensen zetten zich zowel professioneel als vrijwillig in om anderen met lezen te helpen, literatuurliefhebbers doen van zich spreken, en spraakmakers debatteren over de oorzaken van de teruggang van het lezen. De toekomst van het lezen is daarom hét thema bij uitstek voor DRONGO talenfestival in 2020.

Het festival vindt plaats op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober op www.drongotalenfestival.nl. het wordt georganiseerd door De Taalstudio namens stichting TalenTalenT. De Hosting partner is de Radboud Universiteit . Daarnaast wordt het festival gesteund door de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Schrijverscentrale, het Letterenfonds, Gemeente Nijmegen, Stichting Lezen, de Taalunie, Onze Taal, het Europees Parlement, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Gelijke Kansen Alliantie, Provincie Fryslân, meertalig.nl en Uitgeverij Blink. Het DRONGO talenfestival werkt nauw samen met De Week van het Nederlands.