Journalisten Nederlands Dagblad organiseren video-colleges

Journalisten Nederlands Dagblad organiseren video-colleges

Het Nederlands Dagblad biedt zijn lezers een nieuwe interactieve kennisvoorziening aan: NDcolleges. Journalisten van de krant delen online via een live videoconferentie kennis op het gebied van hun specialisatie, en gaan daarna dieper in op vragen van de deelnemers.

Een NDcollege duurt ongeveer drie kwartier; maximaal de helft daarvan bestaat uit een inleidende lezing. Vervolgens kunnen deelnemers via de chat vragen stellen. 

De eerste vier NDcolleges waren dermate succesvol dat de krant het concept een geregeld vervolg gaat geven. Vaticaanwatcher Hendro Munsterman gaf in april voor ruim tweehonderd deelnemers een college over de vraag naar vrouwelijke diakens in de katholieke kerk. Begin mei gaf buitenlandcommentator Jan van Benthem een NDcollege over de planmatige ondermijning van de internationale rechtsorde, na 75 jaar vrijheid in Europa; met 250 aanmeldingen was deze avond volgeboekt.

Ook het derde college op 28 mei door Egypte-correspondent Joost Scheffers over het christendom in Egypte en het vierde door onderzoeks- en datajournalist Sjoerd Mouissie over het gebruik van data en grafieken in coronatijden, trok de belangstelling van een kleine 200 lezers. 
De NDcolleges zullen vooralsnog gemiddeld eens per maand gehouden worden, om half acht ‘s avonds; er wordt een opname van gemaakt die is terug te zien via nd.nl/colleges.