Google ondersteunt wereldwijd 5300 lokale nieuwsmedia

Google ondersteunt wereldwijd 5300 lokale nieuwsmedia

Omdat de huidige crisis vooral de lokale nieuwsmedia heeft geraakt, opende het Google News Initiative vorige maand het Journalism Emergency Relief Fund waar lokale nieuwsmedia zich konden aanmelden voor een financiele ondersteuning. Er kwamen meer dan 12.000 aanvragen binnen. Ruim 5300 zijn er gehonoreerd.

Google wil hiermee vooral het mkb van de lokale nieuwsmedia ondersteunen. Met het ondersteunen van meer dan 5300 aanvragen zijn 10-tallen miljoen gemoeid volgens Google. De bijdragen lopen uiteen van 5000 dollar tot 30.000 dollar waarbij één organisatie met meerdere titels tot maximaal 85.000 dollar kan krijgen.

90% van de aanvragers waren nieuwsmedia met minder dan 26 journalisten in dienst. Criteria waar Google naar heeft gekeken bij de aanvragen waren onder meer of de nieuwsmedia inderdaad lokaal opereerden, of er een specifieke regio bediend wordt en of het geld inderdaad ook gebruikt zal worden om de business door te laten gaan. Meer dan 300 medewerkers werden ingezet om alle aanvragen te bekijken.

Een paar voorbeelden van nieuwsmedia op de verschillende continenten die geld ontvangen zijn hier te lezen.