De Schrijverscentrale voor derde keer genomineerd voor Astrid Lindgren Memorial Award

De Schrijverscentrale voor derde keer genomineerd voor Astrid Lindgren Memorial Award

De Schrijverscentrale is genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2021. De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale, net als voor 2019 en 2020, voorgedragen voor deze prijs, die internationaal de grote waarde van kinder- en jeugdliteratuur in het licht zet.

Astrid Lindgren Memorial Award

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is een internationale kinderliteratuurprijs ingesteld door de Zweedse overheid. De ALMA wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver, illustrator, verhalenverteller of leesbevorderende instelling of persoon. Het werk moet van de hoogste kwaliteit zijn, in de geest van Astrid Lindgren. De kandidaten worden voorgedragen door organisaties wereldwijd die zich bezighouden met kinder- en jeugdliteratuur.

Leesbevorderende instelling

De Schrijverscentrale is genomineerd in de categorie leesbevorderende instelling. De Auteursbond schrijft in het nominatierapport: ‘De Schrijverscentrale neemt een onmisbare plaats in de verspreiding van literatuur en kennis van literatuur door het organiseren van duizenden bezoeken van auteurs aan scholen en andere instellingen. De organisatie maakt ontmoetingen tussen schrijvers en lezers mogelijk en zorgt er zo voor dat verhalen en literatuur zichtbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. De schrijvers creëren een omgeving waarin kinderen (en volwassenen) betere en gemotiveerde lezers worden en inspireren hen om zelf verhalenverteller te worden.’

Ontmoetingen met schrijvers

De Schrijverscentrale is het centrale aanspreekpunt voor advies en bemiddeling bij schrijversbezoeken in Nederland en vertegenwoordigt ruim 4000 schrijvers. Jaarlijks brengen via De Schrijverscentrale 750 verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs, dichters, illustratoren en spoken word-artiesten een bezoek aan o.a. scholen, boekhandels, bibliotheken en festivals. Met het bemiddelen van jaarlijks 4500 schrijversbezoeken bereiken wij 400.000 mensen, waarvan 260.000 kinderen en jongeren.