Oproep brancheorganisaties aan Europese Unie voor steun cultuursector

Oproep brancheorganisaties aan Europese Unie voor steun cultuursector

Meer dan 70 Europese brancheorganisaties, waaronder de Federation of European Publishers (FEP), vragen de Europese Unie te investeren in de culturele en creatieve sector. In een open brief schrijven de organisaties hoe hard deze sector werd geraakt door de coronacrisis.

Tot nu toe heeft de Europese Unie financiële steun toegekend aan lidstaten om banen te beschermen, maar heeft nog niet adequaat geïnvesteerd de culturele en creatieve sector. Deze laatste sector voegt maar liefst €509 miljard in waarde toe aan het BBP en biedt 12 miljoen fulltime banen. Hierom zou aan de culturele branche meer prioriteit moeten worden toegekend, inclusief begrotingsmaatregelen.
 
De ondertekenende partijen roepen de EU dan ook op om een ambitieus budget op te stellen voor het Creative Europe Programma 2021-2027, dat nu slechts 0,15% van het gehele EU-budget beslaat. Ook moet de culturele en creatieve sector als één van de sectoren met prioriteit worden opgenomen in het geplande Recovery Fund van de EU. Daarnaast willen ze dat de leninggarantiefaciliteit van de EU voor de sector wordt versterkt, omdat dit investeringen positief beïnvloedt.