Boekhandel vreest voor extreme klap: 1 op 3 winkels aan rand van de afgrond

Boekhandel vreest voor extreme klap: 1 op 3 winkels aan rand van de afgrond

Eén op de drie boekhandels, vooral in de grote steden, staat op omvallen. Anne Schroën  (Boekverkopersbond) en Caroline Damwijk (Libris/BLZ) luiden in de Volkskrant de noodklok.

Schroën waarschuwt in het artikel dat vooral boekhandels die geen nevenhandel (zoals stationary, loten e.d.) verkopen het heel moeilijk hebben waarbij vooral de winkels in de grote steden, waar de winkelstraten verlaten zijn, het zwaarst getroffen worden. Omzetdalingen van 80 tot 90 procent zijn geen uitzondering. De KBb heeft een peiling onder haar leden gehouden en daar komt dit gitzwarte beeld duidelijk in naar voren. De KBb is bezig met de oprichting van een steunfonds, maar roept ook uitgevers en distributeur Centraal Boekhuis (CB) op de boekhandel te helpen.

Caroline Damwijk, directeur bij Libris Blz. verwacht als de maatregelen snel versoepelen dat zo'n 10% van hun leden het niet zullen halen. Mochten de maatregelen langer duren of mochten er andere ontwikkelingen zijn, zoals een lockdown, dan ziet zij ook een veel negatiever beeld ontstaan.

De online omzet is dan wel verdubbeld en het inzetten op online mogelijkheden is dan de strohalm waar men zich aan vast klampt, die omzetten zijn zeker geen compensatie voor de gederfde inkomsten.

Lees hier het hele artikel