De Mol bestrijdt corona inderdaad op 'draconische wijze'

De Mol bestrijdt corona inderdaad op 'draconische wijze'

Er is al veel geschreven over de 'draconische maatregelen' waar media-tycoon John de Mol mee dreigde, maar zus Linda doet ook een flinke duit in het zakje. De zekerheid voor tijdelijke medewerkers en freelancers is compleet weggeslagen.

John de Mol had al aangegeven dat er waarschijnlijk flink gesneden gaat worden onder de werknemers van Talpa, maar in de toko van zus Linda is het echt bijltjesdag. Bij het meest succesvolle magazine van Nederland worden tijdelijke contracten niet verlengd en worden afspraken met zzp'ers/freelancers 'extra kritisch' bekeken. Dat zijn al niet echt mooie voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het lijken ook maatregelen voor de korte termijn. Zou natuurlijk ook kunnen zijn dat het allemaal niet zo rozegeur en manenschijn is als iedereen dacht, maar dat lijkt toch iets minder voor de hand liggend.

Laatste slachtoffer is de talkshow Ladies Night op Net5. De kijkcijfers waren niet denderend ondanks dat Linda zelf aanschoof (of moeten we zeggen: mede dankzij het feit dat Linda zelf aanschoof). Wat wel een gotspe is, is dat de richtlijnen van het RIVM als excuus gebruikt worden: “Talpa Network volgt de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM. Binnen die richtlijnen hebben we een aantal afleveringen van Ladies Night gemaakt, maar we hebben nu toch besloten de opnames te staken.”

Deze verklaring behoeft geen verdere toelichting voor de goede lezer: het einde van alle talkshows nadert en Net5 is iedereen nu een stap voor.

Het blijft opmerkelijk hoe veel (nagenoeg alle?) media-bedrijven in deze moeilijke tijd ook blijven denken aan hun medewerkers. De vorige, economische, crisis is nog maar net achter de rug en de meeste media-bedrijven waren net bijgekomen en probeerden weer wat vlees op de botten te krijgen. Dat freelancers minder opdrachten krijgen, is een trieste zaak, maar we mogen toch hopen dat na de crisis deze sector weer terugveert. Dat iedereen probeert de schade te beperken is logisch, maar de acties van Mol-imperium staan toch haaks op het gevoel dat iedereen heeft bij het kunnen overleven van deze crisis.