Een beetje thuisonderwijs tegen de verveling

Een beetje thuisonderwijs tegen de verveling

De meeste uitgeverijen zijn zo goed als leeg en de medewerkers proberen er aan de keukentafel of op de zolderkamer het beste van het telewerken te maken. Maar ja, de kinderen mogen niet school. Omdat de verveling de komende weken alleen maar toeneemt verzamelen we hier sites die de kinderen een tijdje kunnen bezighouden. Omdat de kinderen de games en sociale media zelf wel weten te vinden, beperken wij ons tot de meer educatieve (en gratis) plekken.

Aanraders? Wij weten uiteraard niet alles te vinden. We ontvangen graag allerlei tips en zullen die aan het overzicht toevoegen als ze kindvriendelijk, educatief en gratis zijn. Mail ze naar veerkamp@inct.nl. In een ander artikel, dat nog in de maak is, gaan we in op betaalde initiatieven.

Instructie

Zelf les geven, of het leren begeleiden, is zo eenvoudig nog niet. Tessa van travellingtheyoungones heeft lang voor de uitbraak van het virus uitgezocht hoe het moet, en heeft die informatie nu voor de gelegenheid geüpdatet.

Op de site kidsproof staan ook wat tips om thuis werken met thuisblijvende kinderen te combineren. Deze vijftig tips van kidsproof zijn niet heel educatief, maar wel goed tegen de verveling.

Nieuws over corona

Zelf geen viroloog terwijl de kinderen met vragen over het virus zitten? Uiteraard biedt het Jeugdjournaal uitkomst. Ook over allerlei andere onderwerpen, trouwens, want er is meer (en leuker) dan corona.

Ook kinderkrant Kidsweek geeft duidelijke uitleg. Voor kinderen (jongeren) boven de 12 is er 7Days. Beide sites vergeten gelukkig ook niet dat er ook nog ander nieuws is. En voor de gelegenheid heeft 7Days al hun lesmateriaal opengezet voor alle thuisblijvers.

Alle schoolvakken

Bij de Citotrainer zijn testjes te vinden voor alle groepen van het basisonderwijs. Voor het bijbehorende (bij)lesmateriaal moet betaald worden, maar de testjes zijn gratis.

Populair wetenschappelijk

Weetjes en proefjes genoeg bij wetenschapsmuseum NeMo: allerlei handige en nutteloze wetenschappelijke weetjes, maar bovenal een heleboel proefjes die kinderen met eenvoudige, alledaagse middelen thuis kunnen doen.

Bij de Kijk vind je vooral korte artikelen, voor kinderen die net iets te oud zijn voor de weetjes van het NeMo.

Ook bij Quest Junior zijn veel weetjes te vinden, maar er zijn vooral veel video’s van Boy te zien, met proefjes om die makkelijk thuis te doen zijn.

Over NPO Zapp dat altijd al een breed scala aan educatieve programma’s biedt maar nu is getart met de liveshow Zapplive Extra hebben we al bericht .

Dieren

Veel kinderen zij gek op dieren en bij dieren denk je uiteraard eerst aan Freek Vonk. Zijn YouTube-kanaal staat er vol mee. Met de toepasselijke rubriek Dieren Virals, (die niet over virussen gaat, maar over dierenvideo’s die viral zijn gegaan).

Cursussen

Schaken is geen schoolvak, maar wel leuk, leerzaam en supergoed voor de ontwikkeling. Omdat de scholen dicht zijn, zet Chessity de populaire Diploma Challenge tijdelijk gratis open voor gezinnen.

 

 

Voor de grote mensen

De hele dag met z’n alleen thuis is niet eenvoudig. Als afleiding kun je de quarantaine-bingokaart invullen die het Vlaamse Nina heeft gemaakt.

En als je collega’s begint te missen, kun je een van de vele video-chatdiensten gebruiken. Heeft de baas er geen ter beschikking, dan helpt nu.nl met kiezen. https://www.nu.nl/tech-achtergrond/6038161/vier-videobeldiensten-vergeleken-skype-zoom-hangouts-en-facetime.html

 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels