Wegens corona afgelast, aangepast of gesloten (dagelijkse updates)

Wegens corona afgelast, aangepast of gesloten (dagelijkse updates)

Bologna's Children's Book Fair is definitief gecancelled. De organisatie werkt nu aan een online platform waarop uitgevers van kinderboeken en anderen die naar de beurs zouden gaan elkaar kunnen ontmoeten. En dat is niet de enige nieuwe afgelasting. Een rondje langs de velden.  

Vanaf vandaag tot 31 maart worden alle bijeenkomsten met meer dan 100 aanwezigen gecancelled. Dat geldt onder meer voor theaters, musea, sportwedstrijden en colleges in het hoger onderwijs. Voor het lager, middelbaar en beroepsonderwijs geldt het dringende advies om de lessen wel te doorgaan, zodat de ouders (met name zij die in de zorg werken) aan het werken kunnen blijven. Verder geldt dat wanneer iemand last krijgt van hoesten en/of niezen en/of keelpijn en/of koorts, deze thuis moet blijven en zo min mogelijk contacten moet hebben. Pas als de klachten ernstiger worden is het tijd om de huisarts te raadplegen, om overbelasting van de zorg te voorkomen.     

De treintoer die Eus en Annejet van der Zijl zouden maken is ook geschrapt vanwege corona. De tour had aanstaande zondag moeten plaatsvinden, als NS vrij reizen beidt aan iedereen die een Boekwenweekgeschenk bij zich heeft. Inmiddels heeft Annejet van der Zijl al haar Boekenweek-optredens afgelast. Özcan Akyol laat zijn optredens, in overleg met de boekhandels en bibliotheken, voorlopig wel doorgaan.

De literaire organisatie Tilt heeft haar jubileumfestival uitgesteld. De organisatie zoekt naar een nieuwe datum om het tienjarig bestaan te vieren.

Het jaarlijkse NL Media Event van de Regionale Publieke Omroep (RPO) dat op 25 en 26 maart zou plaatsvinden, is geschrapt. Ook dit evenement zal mogelijk na de zomer alsnog plaatsvinden. 

Ook het Duitse internationale literaire festival  lit.COLOGNE en het bijbehorende kinderprogramma, dat nu bezig had moeten zijn, is gestaakt. De organisatie hoopt het naar de herfst te kunnen verplaatsen. 

De Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer wordt verschoven naar 15 september 2020.

Eerder werden London Book Fair en de boekenbeursen van Parijs en Leipzig al afgelast. De Foire du Livre (5-8 maart in het Brusselse Tour & Taxis) gaat vooralsnog door zoals gepland.

Het gala ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Poets & Writers magazine in New York, dat aanstaande maandag had moeten plaatsvinden, is ook afgelast. Onder de beoogde gasten bevonden zich Oprah Winfrey, Michael Chabon en Michael Pietsch. Eerder werd het grootse festival South By South West gecancelled.

Door het besluit van president Trump om alle Europeanen behalve de Britten de toegang tot de Verenigd Staten te ontzeggen wordt het toch al lastig om na dit weekend naar dat land te gaan (of ervan terug te keren). Wat de verdere gevolgen van het besluit zijn is nu nog onduidelijk. Bijvoorbeeld of Amerikanen wel van en naar Europa mogen reizen.

Update 13-03:
De KB heeft besloten om van 13 tot en met 31 maart 2020 de leeszalen van de KB te sluiten. Alle publieksgerelateerde activiteiten worden eveneens opgeschort. U kunt collectiemateriaal daarom tijdelijk niet komen inzien, afhalen of terugbrengen. De mogelijkheid om nieuw materiaal (boeken, kranten, scans, etc.) aan te vragen is geblokkeerd.

Update 16-03:

  • Hoewel niet expliciet genoemd door de regering in hun besluit van gisteren zullen de bibliotheken ook hun deuren gaan sluiten. De lokale kan gebruikers vertellen hoe ze omgaan met (eventuele) boetes, verlengingen, reserveren en gekochte kaartjes voor activiteiten en evenementen.
  • Veel (nieuws)redacties en (media)bedrijven zullen gaan thuiswerken. Dit levert meestal verder geen problemen op voor de voortgang rondom de werkzaamheden.
  • Educatieve uitgevers staan klaar om scholen te helpen met het op afstand lesgeven. Grote partijen als Noordhoff, Malmberg, Zwijsen en ThiemeMeulenhoff bieden op hun website ondersteuning.

Update 17-03:

  • Een aantal boekhandels heeft inmiddels ook de deuren gesloten, onder meer Sceltema, Linnaeus en Kookboekhandel in Amsterdam, Van Piere in Eindhoven en Riemer & Walinga in Ermelo. De online-shops zijn vanzelfsprekend toegankelijk en klanten kunnen dus online bij de boekhandels terecht.Daarnaast zijn bij sommige van deze boekhandels de medewerkers wel in de winkel aanwezig en kunnen bestellingen ook via mail of telefoon gedaan worden en is er soms ook een bezorg- cq. afhaaloptie.
  • In België is onder meer De Groene Waterman in Antwerpen tot zeker 6 april gesloten: "Vanaf morgen veranderen wij onze manier van werken en functioneren wij enkel nog als afhaal- en verstuurpunt. Het spreekt voor zich dat wij een maximum aan service blijven leveren. Zo blijven wij van maandag tot en met zaterdag, van 9.30 tot 18 uur achter gesloten deuren werken om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk aan uw boek geraakt."
  • De LuisterBieb, de app voor audioboeken van de Koninklijke Bibliotheek, biedt nu extra luisterboeken aan die ook voor niet-leden gratis te beluisteren zijn.

Update 18-03

  • Het kabinet heeft gisteren uitgebreide plannen gepresenteerd om werkgevers en werknemers te ondersteunen in deze crisis. Zowel de Boekverkopersbond als De Mediafederatie praten op hun site de achterban bij. 
  • De Libelle Zomerweek, die van 14 t/m 20 mei gehouden zou worden op het Almeerderstrand, wordt verplaatst naar de nazomer van dit jaar. De veiligheid en gezondheid van bezoekers, exposanten, medewerkers en leveranciers staan voor de organisatie voorop en daarom is er besloten om het evenement te verplaatsen.

 

Missen we iets? We vullen deze lijst graag aan: veerkamp@inct.nl