DPG Media wint hoger beroep tegen ja/ja-sticker

DPG Media wint hoger beroep tegen ja/ja-sticker

DPG Media kan voorlopig het Stadsblad weer ruim gaan distribueren in Utrecht. De regelgeving  met de ja/ja-sticker die de gemeente gebruikt moet worden opgeschort. Er volgt nog wel een bodemprocedure.

De ja/ja-sticker worden door steeds meer gemeentes ingezet om ongeadresseerd reclamedrukwerk terug te dringen. Utrecht ging echter een stap verder en liet ook de huis-aan-huis krant Het Stadsblad onder deze regel vallen. Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat deze regelgeving voorlopig 'on hold' dient te worden gezet. In haar uitspraak verwijst het hof al naar de bodemprocedure door te stellen dat deze regelgeving in strijd lijkt te zijn met de persvrijheid. De uitspraak is hiermee wellicht al een voorspelling voor de uitslag van de bodemprocedure.

Niet alleen DPG Media, die de zaak heeft aangespannen, maar ook de NvJ had krtiek op deze regels. Volgens hen zou de journalistieke functie van de huis-aan-huis bladen onder druk komen te staan. Uitgevers en journalisten hebben de kwestie ook aangekaart in een brief aan de minister (Slob) en de VNG.

De gemeente Utrecht heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.