Libris en Blz gaan luisterboekdownloads verkopen

Libris en Blz gaan luisterboekdownloads verkopen


Net als ebooks mogen luisterboeken rekenen op een groeiende belangstelling. Luisterrijk bv, marktleider op het gebied van downloadbare luisterboeken in Nederland en Vlaanderen, en Libris en Blz, één van de meest toonaangevende boekhandelsgroepen met het grootste gezamenlijke marktaandeel van 17% in de algemene boekenmarkt, hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarbij het totale aanbod van luisterboeken in mp3-downloadvorm wordt toegevoegd aan de online winkel van Libris en Blz. Alle Libris en Blz.-winkels krijgen op die manier binnenkort in hun webshop hetzelfde aanbod als Luisterrijk.

Legaal downloaden groeit
Recent onderzoek toonde aan dat van de consumenten die luisterboeken kopen, meer dan de helft kiest voor een download. Volgens Luisterrijk is het aantal consumenten dat kan en wil downloaden sterk groeiende. Voor de boekhandel die luisterboeken op cd verkoopt is het dus een logische stap het aanbod uit te breiden met downloads via de eigen webshop.

Luisterhuis
Speciaal voor de distributie van digitale downloads aan andere webshops heeft Luisterrijk in 2010 de afdeling Luisterhuis opgericht. Luisterhuis is inmiddels de grootste en meest complete digitale distributeur van mp3-luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Luisterhuis vertegenwoordigt het digitale aanbod van ca. 100 uitgevers van luisterboeken, waardoor meer dan 1200 mp3 luisterboeken, die te downloaden zijn, beschikbaar zijn voor webshops. Luisterhuis levert alle noodzakelijke gegevens voor de winkelcatalogus (inclusief mp3-luistervoorbeelden) en verzorgt de directe digitale levering aan de eindgebruiker.

Inmiddels heeft Luisterhuis overeenkomsten gesloten met Boek.be / www.e-boek.org, Boekhandel van Stockum, Boekhandel Huyser, M+ Groep, Bebok / Zelfhulpstore, CareCam Systems, YouBeDo, BookInABox en dus nu ook met Libris en Blz.

Huub van de Pol, mede-oprichter van Luisterrijk: "De jaarlijkse Week van het Luisterboek, nu alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar georganiseerd, laat zien dat het luisterboek in Nederland inmiddels een vaste plaats heeft gekregen. Maar veel consumenten kennen het luisterboek simpelweg nog niet en door samenwerkingen met toonaangevende partijen als Libris en Blz. zal de omzet in dit segment groeien en heeft de consument meer keuzevrijheid."

Betere dienstverlening boekhandels
Boekhandels in Nederland hebben de lastige taak de veeleisende consument te bedienen met een aantrekkelijk geprijsd aanbod en goede service. Libris Blz bv biedt een retailformule die de boekhandel veel vrijheid geeft een eigen signatuur aan de winkel te geven, in combinatie met een aantal sterke centrale faciliteiten. De boekhandel is hard bezig zijn positie te claimen in de digitale wereld, en kan - in tegenstelling tot pure webwinkels - gebruikmaken van de combinatie online / offline. Het leveren van ebooks via de webshops van Libris is daar een goed voorbeeld van.

Caroline Damwijk, directeur van Libris/Blz. bv.: "Wij willen onze klanten digitale diensten kunnen aanbieden, zoals ebooks, ebookbonnen, luisterboeken etc. Door op landelijk niveau overeenkomsten af te sluiten zoals met Luisterhuis kunnen onze boekhandels vrijwel zonder additionele kosten hun assortiment uitbreiden en service verbeteren. Een aantal Libris- en Blz.-boekhandels hebben in de winkel ook al een Luisterkiosk staan om de consument ter plekke beter te informeren over luisterboeken, en zo sluiten online en offline perfect op elkaar aan."