Nominaties Grote Poëzieprijs bekend gemaakt

Nominaties Grote Poëzieprijs bekend gemaakt

Dichtbundels van Ellen Deckwitz, Asha Karami, Vrouwkje Tuinman, Peter Verhelst en marwin vos maken kans op De Grote Poëzieprijs.  De Grote Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro.

De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:                                                                                                 

  • Hogere natuurkunde - Ellen Deckwitz, (Uitgeverij Pluim)
  • Godface - Ahsa Karami, (De Bezige Bij)
  • Lijfrente - Vrouwkje Tuinman, (Cossee)
  • Zon - Peter Verhelst, (De Bezige Bij)
  • Het leven van de sterren – Marwin Vos, (Het Balanseer)

De jury, die bestaat uit Roos Van Acker, Germanist, tv-presentator, radiomaker en zangeres; Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en de Wereldomroep; Anna de Bruyckere, schrijver van poëzie, toneel, essays en verhalen; Babs Gons, schrijver, performer en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus, kreeg 118 dichtbundels ter beoordeling binnen. 

De jury concludeert dat de hedendaagse poëzie spannend is: ‘Veel dichters durven het experiment aan te gaan, waardoor ze de grenzen van het genre oprekken. In de 118 deelnemende dichtbundels is een veelheid aan stemmen en benaderingen te lezen. Van zeer lyrisch tot onpersoonlijk en zakelijk, van breed uitwaaierend tot beknopt, van essayistisch tot abstract en impressionistisch, van miniatuurtjes die elk op zichzelf staan tot bundels die één groot verhaal vertellen. Veel dichtbundels zijn uitgesproken en geëngageerd. De inzendingen beslaan een breed scala aan onderwerpen, waarbij het politieke niet geschuwd wordt en het in het bijzonder opvalt dat klimaatverandering zich sterk geworteld heeft in het poëtisch bewustzijn. We waren blij verrast met de inzendingen van geïllustreerde poëzie en kinderpoëzie, al is daar geen nominatie uit voortgekomen. De diversiteit aan poëzie maakt nu al nieuwsgierig naar de dichtbundels die het komende jaar zullen worden ingezonden.

Dit was het tweede jaar waarin ook in eigen beheer uitgegeven dichtbundels ingezonden konden worden. We ontvingen er vijftien. Daarnaast was er een tiental bundels dat verscheen bij zeer kleine uitgeverijen met slechts enkele titels in het fonds. Helaas hebben ook die de shortlist niet bereikt, al bleven sommige bundels tijdens de jurering lang meedingen. Daaruit trekken wij de les dat de geoefende blik van een ervaren redacteur essentieel is om een bundel tot een ijzersterk werk te maken, en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen niet noodzakelijk is. Dat gezegd zijnde weten we uit ervaring hoeveel een poëziepublicatie in eigen beheer kan opleveren en hoe dankbaar en leerzaam een keuze voor die weg dus wel degelijk kan zijn.’ Aldus de jury.

De Grote Poëzieprijs wordt samen met De Gedichtenwedstrijd georganiseerd onder de noemer Prijs de Poëzie. De winnende bundel wordt op 21 maart 2020 - Wereld Poëziedag - bekendgemaakt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.