Weer een streamingdienst uit Zweden op veroveringstocht

Weer een streamingdienst uit Zweden op veroveringstocht

We hebben al Storytel en Spotify, maar er lijkt weer een streamingdienst uit Zweden te komen die probeert de rest van Europa te veroveren: Nextory. Op dit moment is de dienst vooral actief in Scandinavië en de Duits-sprekende landen. In 2020 zou het bedrijf verder willen groeien.

Hoewel het bedrijf één van de diensten is waar Penguin Random House mee is gestopt, is de ambitie van het bedrijf om te blijven groeien in aanbod van titels en daarnaast te focussen op internationale expansie. Op dit moment zegt het bedrijf als te beschikken over honderduizenden titels, zowel ebooks als luisterboeken

Nextory is een app waarop je een maandelijks abonnement kunt nemen, met een mogelijkheid van maximaal 4 gebruikers. Daarmee kun je onbeperkt lezen en/of luisteren op mobiel of tablet. Het bedrijf is gestart door twee mannen afkomsitig uit Syrië. Hun afkomst zorgde er voor dat zij het belang van lezen inzagen als het gaat om integreren in een nieuwe cultuur.

Nextory biedt in iedere markt waarin zij opereren een lokale versie van hun app met content van zowel loakle partijen als internationale partners. Partijen die onder meer met Nextory werken zijn Harper Collins en Bonnier. Nextory geeft aan in 2019 een groei van meer dan 130% te hebben doorgemaakt

Over de internationale ambities is het bedrijf zowel open als gesloten. Magnus Nytell, verantwoordleijk voor deze ambities, zegt dat de uitbreiding naar nieuwe markten zeker op stapel staat, maar dat hij de landen nog even voor zichzelf wil houden. 

Eén van de onderscheidende onderdelen van Nextory is dat er twee soorten abonnement zijn: de goedkoopste betekent dat je zes maanden moet wachten om toegang te krijgen tot actuele titels, terwijl een zogenaamd 'gouden abonnement' je direct teogang tot die titels hebt. Volgens Nytell onderscheid Nextory zich van Storytel door een 'rijkere leeservaring'. Nextory heeft verschillende formats die het ondersteunt, volgens eigen zeggen zowel ePUB3 als PDF. Daarnaast heeft de app features als een Book Challenge en Lezers Dagboek.

Of de diensten van Nextory onderscheidend genoeg zijn van bijvoorbeeld Storytel of Hebban is nog niet helemaal duidelijk. Het is ook nog de vraag of de dienst Nederland op het lijstje van mogelijke uitbreiding heeft staan. We gaan het in de gaten houden.