WPG gaat Vrij Nederland flink ondersteunen

WPG gaat Vrij Nederland flink ondersteunen

Na een rumoerig jaar lijkt 2020 voor Vrij Nederland een beter jaar te worden: de re-organisatie is achter de rug en er kan naar de toekomst worden gekeken. Hoofdredacteur Ward Wijndelts legt uit wat dit betekent voor Vrij Nederland op papier en op de vernieuwde website.

Komend jaar publiceren we tien edities van ons tijdschrift. We werken met een aantal nieuwe vaste medewerkers, onder wie de bekende onderzoeksjournalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, hoogleraar economie Bas Jacobs, journalist-met-het-gouden-pennetje Lex Boon, Filosoof des Vaderlands Daan Roovers, neurowetenschapper Sennay Ghebreab en extremisme-expert Nikki Sterkenburg. Lees bijvoorbeeld dit essay van Nikki Sterkenburg: ‘Hoe het extreemrechtse geluid gewoon werd’, om een idee te krijgen.

Online betekent dit dat we vanaf donderdag 23 januari minder verhalen gaan publiceren – in ieder geval niet meer dagelijks het verhaal van de dag. Desalniettemin houden we de actualiteit scherp in de gaten door middel van korte updates van onze auteurs. Naast alle verhalen uit het blad, publiceren we online only-verhalen die meer toegespitst zijn op de actualiteit – zoals de column van Thijs Broer over de Haagse politiek. Onze artikelen worden scherper en relevanter (en zijn met regelmaat ook te beluisteren!). We blijven je zoals je van ons gewend bent op de hoogte houden van onze verhalen via WhatsApp, nieuwsbrieven en sociale media.

We hebben de website een opfrisbeurt gegeven (vanaf de 23ste live), waardoor de leeservaring van onze artikelen prettiger en het browsen overzichtelijker wordt. De hierboven beschreven journalistieke agenda hebben we onderverdeeld in dossiers, waarin alle gepubliceerde verhalen gemakkelijk te vinden zijn.

2019 was een zwaar jaar voor de redactie van Vrij Nederland: er zijn negen mensen ontslagen; de meesten van hen waren al tientallen jaren in dienst. Deze ingreep, overgaan tot een zogenoemde ‘rompredactie’, was de enige manier om Vrij Nederland te laten voortbestaan – de tekorten op onze begroting waren te groot.

Onze uitgever WPG heeft toegezegd om de komende tien jaar minimaal een half miljoen euro per jaar steun te verlenen aan ons. Daardoor komt er nu weer ruimte om te bouwen en kunnen we de komende jaren samenwerken met enkele van de beste freelance journalisten die in Nederland te vinden zijn.

De hele update van Ward Wijndelts is hier te lezen