Hebban introduceert nieuwe thrillerprijs

Hebban introduceert nieuwe thrillerprijs

Vier jaar nadat de laatste Hebban Thriller Award werd uitgereikt komt Hebban met een nieuwe prijs voor (oorspronkelijk) Nederlandstalige misdaadromans: de Hebban Thrillerprijs 2020. De longlist wordt bekendgemaakt bij de start van de Hebban Thriller Tiendaagse in februari. 

De Hebban Thrillerprijs 2020 is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs – naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award – en zal in juni worden uitgereikt.
Hebban wil zich hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet. "Het voortbestaan van de Gouden Strop staat onder druk na het wegvallen van Bookspot als sponsor, Vlaamse prijzen als de Diamanten Kogel (gestopt in 2017) en de Hercules Poirot-prijs krijgen vrijwel geen aandacht meer in de media. Zeker niet over de grens. Wij willen ons hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet."

100 ervaren thrillerlezers bepalen de shortlist
Tijdens de Hebban Thriller Tiendaagse (ter promotie van Nederlandse en Vlaamse thrillers) wordt de longlist (10-15 titels) bekendgemaakt en zullen zo'n honderd ervaren thrillerlezers gevraagd worden om de boeken op de longlist te lezen. Zij bepalen de shortlist (drie titels) die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek krijgt een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek. 
Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 1 februari.

Van publieksprijs naar lezersjuryprijs
De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban (Thriller) Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein). 
In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Vanaf 2018 is de Hebban Debuutprijs een gecombineerde prijs voor verschillende genres. Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew de lezersjuryprijs.