P.C. Hooftprijs voor Maxim Februari

P.C. Hooftprijs voor Maxim Februari

De P.C. Hooftprijs 2020 gaat naar schrijver-filosoof Maxim Frebruari. Dat heeft bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs bekendgemaakt. De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde is de meest prestigieuze literaire onderscheiding in Nederland.

Maxim Februari is rechtsfilosoof, schrijver en columnist. De prijs is volgens de jury een ‘vanzelfsprekende bekroning’ voor zijn hele oeuvre, maar voegt daaraan toe de Februari alleen al voor De maakbare man. Notities over transseksualiteit uit 2013 de prijs verdient. 

‘De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk,’ aldus de jury. ‘Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.’

De jury bestond dit jaar uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders. De prijs, waaraan een bedrag van 60 duizend euro is verbonden, zal op 26 mei 2020 worden uitgereikt in Den Haag. De P.C.Hooftprijs wordt afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie.