DPG koopt Sanoma Nederland

DPG koopt Sanoma Nederland

Het Finse mediabedrijf Sanoma verkoopt het grootste deel van zijn Nederlands-Belgische media-activiteiten aan DPG Media. Daarmee zou een bedrag van € 460 miljoen gemoeid zijn. De educatieve tak Sanoma Learning, waar onder meer Malmberg toe behoort, is niet in de verkoop betrokken. 

Het Belgische DPG Media, voorheen De Persgroep, is de uitgever van onder meer de Volkskrant, AD, Independer en Tweakers. Sanoma Media Netherlands omvat onder meer NU.nl,Donald Duck, Libelle en Margriet. Rob Kolkman, de huidige SEO van Sanoma blijft tot de verkoop is afgerond aan het roer. Daarna wordt hij CEO van Sanoma Learning.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt en de ondernemingsraden.

De belangrijkste reden van de deal is de toenemende digitale concurrentie waarmee beide concerns te maken hebben. Ook het weglekken van advertentiegelden naar Google en Facebook is een probleem waarmee beide worden geconfronteerd.

Erik Roddenhof, CEO DPG Media: “Ik ben heel blij met de overname van Sanoma Media Netherlands. Dit is een belangrijke versterking van onze onderneming, die noodzakelijk is in deze steeds verder digitaliserende wereld. Samen hebben we synergie en grotere slagkracht. Zo kunnen we onze producten beter en sneller digitaliseren. Vertrouwde, sterke en geliefde merken, geworteld in Nederland, dat is wat Sanoma Media Netherlands met DPG Media verbindt. Onze media komen al decennia dagelijks over de vloer bij miljoenen Nederlandse gezinnen. Libelle, Margriet, vtwonen, Donald Duck en andere merken van Sanoma zijn nu vooral succesvol als magazine, maar hebben ook toekomst in het digitale tijdperk. Daar gaan we in investeren. We hebben op dit gebied inmiddels goede ervaring opgedaan met onze nieuwsmedia. We hopen dat dit, samen met de expertise van de bladenmakers, tot mooie nieuwe digitale producten gaat leiden. Vanzelfsprekend zetten we het succes van de gedrukte magazines voort.

Digitaal platform NU.nl is een verrijking van ons aanbod in nieuwsmedia. De combinatie met onze eigen nieuwsmedia geeft ons de slagkracht om te groeien ten opzichte van de globale digitale spelers. Google en Facebook zijn de dominante platformen in deze markt. Ze hebben een enorm bereik, investeren continu in technologie en beschikken over een gigantische hoeveelheid data. Daarmee hebben ze de wereld stormenderhand veroverd. Inmiddels hebben ze meer dan tweederde van de digitale advertentiemarkt in handen. Het is voor lokale mediabedrijven bijzonder moeilijk geweest hiertegen een vuist te maken. Maar wij geloven dat er ruimte is voor een lokaal alternatief dat bestaat uit Nederlandse merken met een groot gezamenlijk bereik, gedreven door waarden als kwaliteit en betrouwbaarheid.
We zijn een huis met geliefde mediamerken die Nederlanders elke dag informeren, inspireren en entertainen. De mediamerken van Sanoma Media Netherlands sluiten daar goed op aan en zullen thuis bij ons zijn.”

Susan Duinhoven, President en CEO van Sanoma Corporation: “Ik ben trots op het werk dat is gedaan binnen Sanoma Media Netherlands. Er staat een prachtig portfolio met sterke merken, waarmee we onderscheidende producten voor consumenten en adverteerders ontwikkelen in Nederland en België. De winstgevendheid is de afgelopen jaren gestegen en aanvullend is uitstekende groei gerealiseerd op het vlak van nieuws en data. Daarmee is een goede basis voor de toekomst neergezet. Ik ben ervan overtuigd dat, als onderdeel van DPG Media, Sanoma Media Netherlands haar groeiambities volledig gaat waarmaken. Ik draag het fantastische team van Sanoma Media Netherlands dan ook met een gerust hart over aan DPG Media.”

Sanoma Media Netherlands behaalde in 2018 €424 miljoen omzet. Bij het bedrijf werken 894 FTE, grotendeels met standplaats Hoofddorp. DPG Media, onderdeel van DPG Media Group, maakte in 2018 €746 miljoen omzet, bij het bedrijf werken momenteel 2.795 FTE verspreid over heel Nederland.