1000 eBooktitels beschikbaar van Amsterdam University Press

1000 eBooktitels beschikbaar van Amsterdam University Press


De eBooktitels van AUP zijn via het eBoekhuis via bijna alle (online) retailers verkrijgbaar als pdf-document. Daarnaast zijn na de zomermaanden alle titels van AUP beschikbaar via het platform van www.yindo.nl. Inmiddels is van de Top 100 bestverkochte titels ook een ePub-versie beschikbaar. Om de titels nog beter onder de aandacht te krijgen van de digitale lezers, verlaagt AUP medio juli de verkoopprijzen van haar eBooks met 25%, tot een minimum van €8,50.

AUP verkoopt sinds 2004 eBooks, vooral in Amerika en Engeland en voornamelijk aan bibliotheken. Toen in 2009 in Nederland werd gestart met het promoten van het digitale lezen, stapte AUP enthousiast in.

Martin Voigt, zakelijk directeur van AUP: "Het was verfrissend om te zien dat met name de webwinkels en de elektronicawinkels dit initiatief enthousiast omarmden. Maar het is jammer dat van de 80.000 beschikbare titels bij het Centraal Boekhuis, nog niet eens tien procent beschikbaar is als eBook. Per jaar verschijnen er zo’n 14-15.000 nieuwe titels, dus sinds de start van het digitale lezen al bijna 30.000. Dan is het teleurstellend om te zien dat het boekenvak de potentie van deze markt niet erkent. Eensluidende cijfers zijn er niet, maar volgens het Centraal Boekhuis en Stichting Marktonderzoek Boekenvak is de totale omzet van eBooks in Nederland sinds september 2009 nog niet eens 0,8% van de totale boekenomzet. In Amerika daarentegen worden nu van bestsellers over het algemeen al meer eBooks verkocht dan papieren boeken. Het wordt tijd dat het boekenvak in beweging komt."

Ondanks deze langzame ontwikkeling, heeft AUP er het volste vertrouwen in dat eBooks in de toekomst een belangrijk deel van de Nederlandse markt zullen gaan vertegenwoordigen. AUP is groot voorstander van de digitalisering van boeken. Naast eBooks zijn de meeste titels van AUP ook te vinden op Google Books. Daarnaast is AUP groot voorstander van Open Access - het gratis digitaal beschikbaar maken van boeken.