RTL Nieuws introduceert redactierobot ADAM

RTL Nieuws introduceert redactierobot ADAM

De redactie van RTL Nieuws heeft een nieuwe collega: Redactierobot ADAM gaat de redactie ondersteunen om meer lokaal interessant nieuws te brengen. Vorige week debuteerde de robot op rtlnieuws.nl met ruim 2400 verhalen over de verkeersveiligheid in Nederlandse woonplaatsen.

ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden aan data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Zo is het mogelijk om lokale trends zichtbaar te maken.

De robot zal vanaf nu vooral worden ingezet voor nieuwsonderwerpen, waarbij de redactie veel informatie verspreid over veel organisaties of plaatsen heeft. Dat kan bijvoorbeeld informatie zijn over alle scholen of ziekenhuizen in het land, of criminaliteitsgegevens per gemeente. Zo kan de lezer een verhaal op maat krijgen over zijn eigen ziekenhuis of gemeente.

De eerste ruim 2400 verhalen van ADAM gaan over verkeersveiligheid. Op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd, schreef ADAM voor elke woonplaats in Nederland een eigen artikel. Van Aarle-Rixtel tot Zwinderen en van Moddergat tot Nooitgedacht.

Bijdrage Google
ADAM is ontwikkeld door RTL Nederland zelf. Datajournalisten, data-scientists en developers werkten een jaar lang aan de totstandkoming ervan. Voor het project kreeg RTL een bijdrage vanuit het Google Digital News Initiative. Het is de bedoeling dat de redactierobot een vaste plek krijgt op de redactie.