NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Online nieuwsplatform NU.nl organiseert op 14 november een nationaal debat over drugs. Vanaf 12.00 uur kan heel Nederland zich via reactieplatform NUjij online in het debat mengen. ‘s Avonds volgt een verdiepend debat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tussen 12.00 en 15.00 uur kan iedereen op NU.nl/debat meepraten over het thema drugs. Ieder uur wordt op NUjij gediscussieerd over een nieuwe stelling, die wordt ingeleid met een korte video zodat alle deelnemers de juiste basiskennis hebben.
 
Waarom het onderwerp drugs?
De Nederlandse politie ziet de drugscriminaliteit in bijvoorbeeld Amsterdam fors toenemen, er overlijden steeds meer mensen als gevolg van drugsgebruik en inwoners van zuidelijke provincies kampen met drugsoverlast. 
 
Tegelijkertijd blijft Nederland koploper in het gebruik van xtc en wordt de omzet van de Nederlandse drugshandel geschat op bijna 19 miljard euro per jaar. Het kabinet heeft inmiddels honderden miljoenen uitgetrokken om drugsmisdaad te bestrijden. “De hoogste tijd dus voor een constructief debat over drugs”, aldus Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

Constructief debat
Mensen vormen online steeds sneller hun mening, maar doen dat vaak op basis van eenzijdige informatie op sociale media en ongenuanceerde meningen van anderen. Op NUjij worden alle reacties van te voren gelezen door onze redacteuren zodat onder elk artikel een genuanceerde discussie kan ontstaan die de NU.nl-bezoeker inzicht geeft in alle kanten van het verhaal. Die functie gaan we ook vervullen tijdens het Nationale Drugsdebat.
 
“Het onderwerp drugs is erg actueel en tegelijkertijd ontzettend complex,” ziet Hoekman. “Tijdens het debat worden moderators ingezet die bijvoorbeeld nepnieuws filteren of extra uitleg geven. Samen met de verschillende specialisten en experts proberen we mensen te helpen in het vormen van hun mening en faciliteren we een constructief debat. Want over dit soort onderwerpen moet iedereen mee kunnen praten, niet alleen politici en deskundigen.” 
  
Avondprogramma in Pakhuis de Zwijger 
Vanaf 19.30 uur wordt er ook offline over het onderwerp gedebatteerd. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam worden onder leiding van Sara van Gorp de meest opvallende zaken uit het online debat besproken door een panel met experts (o.a. met Don Ceder). Zij zullen nog dieper ingaan op diverse deelonderwerpen van het thema drugs.