Prijs de Poëzie: nieuw platform ter promotie van de dichtkunst

Prijs de Poëzie: nieuw platform ter promotie van de dichtkunst

Onder de noemer Prijs de Poëzie worden in maart 2020 meerdere poëzieprijzen uitgereikt, te weten: De Grote Poëzieprijs en de prijzen van De Gedichtenwedstrijd. voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd. Prijs de Poëzie wil met bestaande en nieuwe partners uitgroeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf en die poëzie met kracht over het voetlicht brengen. 

Met de prijs voor de beste bundel en de prijs voor het beste ingezonden gedicht van het jaar geeft Prijs de Poëzie 2020 een actueel beeld van geschreven poëzie in het Nederlands taalgebied.

Tweede editie De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs 2020 bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van een jaar met een bedrag van maar liefst € 25.000. De prijs staat open voor bundels die zijn verschenen tussen 1 januari en 31 december 2019.  Ook poëzie uitgegeven in eigen beheer kan worden ingezonden. De inzendtermijn sluit op 20 december 2019. De winnaar van De Grote Poëzieprijs wordt gekozen door een vijfkoppige jury. Op 6 februari 2020  – de laatste dag van de Poëzieweek – wordt bekend gemaakt welke vijf bundels genomineerd zijn.

Radna Fabias won in 2019 de eerste editie van De Grote Poëzieprijs met haar bundel Habitus. 

De Gedichtenwedstrijd

De Gedichtenwedstrijd is de nieuwe naam van de Turing Gedichtenwedstrijd die de afgelopen tien jaar jaarlijks het beste ingezonden gedicht bekroonde. De spelregels zijn niet veranderd: de wedstrijd staat open voor zowel professionele dichters als amateurdichters uit het hele Nederlandse taalgebied. Deelname en jurering zijn volledig anoniem. Ook de prijzenpot van de wedstrijd blijft ongewijzigd: de winnaar ontvangt € 10.000, het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De gedichten kunnen worden ingediend via www.prijsdepoezie.nl. De inzendtermijn sluit op 20 december 2019.

Prijs de Poëzie 2020 is een productie van de Poëzieclub. De wedstrijden, de bijbehorende educatieve en presentatietrajecten komen tot stand door de inzet en bijdragen van alle deelnemers, het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Turing Foundation, School der Poëzie en Poetry International. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.