Bieslog weer online

Bieslog weer online

Wim de Bie schreef vanaf 2002 zes jaar lang op zijn weblog, Bieslog. Met aanstekelijk enthousiasme schreef Wim verhalen, gaf commentaar op de politiek, maakte muziek, deed interviews, filmde en fotografeerde. De zesduizend berichten en originele audio- en video-items van het destijds grensverleggende internetproject zijn nu weer online beschikbaar.

Wim de Bie schrijft over het Bieslog archief: "In 2001 ontdekte ik het weblog. In een handomdraai maakte je je eigen digitale krantje. Toen heb ik aan de VPRO gevraagd of ze bij de stukjes tekst ook zelfgemaakt beeld en geluid konden plaatsen. Dat was technisch nog wel ingewikkeld, maar het lukte!

In een rugzak droeg ik zo vanaf 2002 mijn eigen techniek mee. En zag ik 'iets leuks’ dan sprong ik er met mijn camera's bovenop. Op mijn fiets racete ik terug naar het redactielokaal, even prutsen en monteren en ik gaf het signaal "Zet 'm op het net, jongens!"
En omdat ik dat het hele seizoen elke dag deed, werd ik de eerste digitale programmamaker van de Publieke Omroep!

Bieslog groeide: van twee naar duizenden bezoekers per dag. En viel in 2005 zelfs in de mediaprijzen; de Nipkow-jury kende Bieslog de Prichettprijs toe voor de beste digitale productie van het jaar.

Omdat ik voor m'n negentigste nog zoveel andere plannen wilde uitvoeren, moest ik in 2008 stoppen met Bieslog. Wat was het leuk om Bieslog te maken en samen te werken met de enthousiaste digitale afdeling van de VPRO. We kregen de volledige vrijheid om iets nieuws te maken. En die vrijheid hebben we benut. (....)
Ik verklaar hiermee het Bieslogmuseum voor geopend!