Uitgeefmarkt in USA flink in de lift

Uitgeefmarkt in USA flink in de lift

Amerikaanse uitgevers hebben in de eerste helft van 2019 overall een stijging van de omzet gerealiseerd. Opmerkelijk genoeg was e-books de enige sector die daalde.

De omzet van uitgevers in de USA steeg met 6,9% over de eerste zes maanden van 2019, terwijl de omzet uit e-books in dezelfde periode daalde met 3,8%. Alle segmenten van de uitgeverijbranche wisten een stijging te realiseren.

De markt van het algemene boek zag een groei van 2,5% ten opzicht van 2018 waarbij papier 72,1% van de omzet representeerde.

De hoogste groei werd echter gerealiseerd bij audio en dan specfiek de downloads: de groei daar bedroeg zelfs 33,8% terwijl bij de fysieke dragers de omzet daalde met 18%. Audio-downloads zijn nu goed voor 8,1% van alle omzet in d euitgeefsector in de USA

Kinderboeken en boeken voor Young Adults blijken ook nog steeds een groeimarkt die harder groeit dan de markt voor volwassenen. De eerste groep steeg met 7,4% terwijl de tweede groep een bescheiden 1,4% groei realiseerde.

Vakinformatie blijft het ook goed doen in de USA, de groei was 1,1% en ook de educatieve sector zit flink in de lift: 11,6%

De cijfers zijn gebaseerd op een maandelijkse monitor van de Association of American Publishers (AAP) waar 1360 uitgevers aan meedoen.