Donald Duck krijgt eigen kunstcollectie voor zijn verjaardag

Donald Duck krijgt eigen kunstcollectie voor zijn verjaardag

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Donald Duck op 9 juni en het Jaar van Rembrandt presenteren Donald Duck Weekblad en het Rijksmuseum de allereerste Donald Duck Kunstcollectie. Deze is te koop op Duckstadshop.nl, de Rijkmuseum shop en in vele winkels.

Voor het eerst kwamen de Duckwacht en Nachtwacht samen in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum, waar de kunstcollectie feestelijk werd gepresenteerd. Een bijzonder moment waarbij Donald Duck speciaal naar het Rijkmuseum kwam. Meerdere Rembrandtjes, naar de bekende schilder genoemde Donald Duck-lezers in de leeftijd 10-12 jaar, mochten de eerste producten in ontvangst nemen.

De Duckwacht

De producten zijn geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum en op het topstuk ‘De Duckwacht’. Dit schilderij, gebaseerd op De Nachtwacht, is in 1981 geschilderd door Harry Balm, kunstschilder en voormalig vormgever van Donald Duck Weekblad. Andere topstukken die terugkomen in de producten zijn de schilderijen ‘Willem van Eiranje’, ‘De Zwarte Tulp’, ‘Michiel de Snuyter’, ‘Gans Hals’ en ‘Kenau Simonsdochter Kwakkelaar’. De kunstcollectie bestaat uit het Zwembandt van Rijn-album, een puzzel, waterfles, verjaardagskalender, notitieboekje, linnen tas, mok, magneet en een kaartenmapje. Marketingmanager Donald Duck Marjolijn Hoffmans benadrukt: “Je steekt meer van Donald Duck op dan je denkt. Dat is leren in de wereld van Donald Duck. In deze collectie komen kunst en de vrolijke wereld van Duckstad heel goed samen. We zijn heel trots op deze mooie collectie!” Hoofdredacteur Joan Lommen over de Duckwacht: “Het was voor de beroemde Duckstadse kunstschilder Zwembandt van Rijn bepaald geen eitje om de Duckwacht te schilderen. Het werd dan ook nachtwerk voor hem…”

Samenwerking

Taco Dibbits, Directeur Rijksmuseum vertelt: “Ik vind het ontzettend leuk dat we Donald Duck als speciale gast mogen ontvangen in het Rijksmuseum. We zijn daarnaast heel erg dankbaar dat we ook nog 16.000 exemplaren van het Zwembandt van Rijn album kunnen uitdelen via de voedselbank.” Deze actie wordt mogelijk gemaakt door het Henry M. Holterman Fonds/Rijksmuseum Fonds.”

Al sinds 2013 werken het Rijksmuseum en Donald Duck Weekblad regelmatig samen. In de loop der jaren zijn er inmiddels vijf speciale Rijksmuseum Donald Duck-edities ontwikkeld. Dit jaar is deze samenwerking uitgebreid met een extra dik album met Rembrandt-verhalen én met de lancering van een vrolijke kunstcollectie.