Eerste 500 oude drukken KB beschikbaar via Early European Books

Eerste 500 oude drukken KB beschikbaar via Early European Books


Psalmen Davids
Zo zijn met deze eerste release bijvoorbeeld ruim veertig edities van berijmingen van de psalmen van koning David online gebracht. In de vroegmoderne tijd waren vooral de bewerkingen van de gereformeerde predikant Petrus Dathenus zeer in trek. Dankzij ProQuest is nu een tiental uitgaven van hem online te vergelijken, waaronder enkele unieke edities.

Liedboekjes
Liedboekjes vormden een populair genre in die dagen. En zo is ook het 'tGespeende Diemer-baersjen nu raadpleegbaar op het web en een boekje waarin Oraniens overwinning, van 'sHertogen-bos bezongen wordt of Cupido's lusthof ende der amoureuse boogaert beplant ende verciert met 22 schoone copere figuiren. Een beschrijving van de Nieuwe Wereld door Johannes de Laet, een kleurrijk boek over het hanteren van wapens, zes uitgaven van het Nieuwe Testament, werken van Brederode, Cats, Coornhert, Heinsius en Vondel zijn nu online beschikbaar voor heel Nederland.

Zoekmogelijkheden
De website is vanzelfsprekend te doorzoeken op de normale elementen als auteur en titel, maar er kan ook gekeken worden of er portretten, kaarten of illustraties in de gescande boeken zitten. Nauwkeurige, zuivere afbeeldingen van band en inhoud zorgen ervoor dat Early European Books de mogelijkheid biedt online een goede indruk te krijgen van het oude boek. Wetenschappers die oude drukken bestuderen krijgen hiermee een belangrijk onderzoeksinstrument in handen. Maar door de prachtige, goed leesbare afbeeldingen is Early European Books aantrekkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze periode.

Samenwerking KB - ProQuest
Door de samenwerking met ProQuest realiseert de KB een deel van haar ambitie om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren. ProQuest scant het materiaal in de KB zelf en stelt de resultaten gratis toegankelijk voor iedereen in Nederland. Uiteindelijk zal ProQuest ongeveer 50.000 bijzondere drukken uit de periode tot 1700 uit de collecties van de KB digitaliseren.